Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prosvetari danas u štrajku

    Nezadovoljni najavom smanjenja plata u okviru vladinih mera štednje, četiri najveća sindikata prosvete organizovaće danas protest u Beogradu, a, kako su najavili, u školama članicama tih organizacija neće biti nastave.

    Protest će početi u 13 sati na Trgu Nikole Pašića, a očekuje se da nastave ne bude u 800 do 1.000 škola, rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević na zajedničkoj konferenciji čelnika sindikata.

    Prosvetari traže da budu izuzeti iz smanjenja zarada, donošenje zakona o platnim razredima i otpočinjanje pregovora o kolektivnom ugovoru.

    Prema Matijevićevim rečima, prosvetari ne traže povećanje plate nego da im se ne smanjuje zarada jer će u tom slučaju svi doći na "minimalac".

    On je pozvao kolege da dođu na protest i podsetio da Srbija od svih evropskih zemalja najmanje izdvaja za obrazovanje."Smanjenje zarada u obrazovanju predstavlja guranje u bunar srpske budućnost", rekao je Matijević.

    Predsednik Granskog sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović istakao je da je obrazovanje decenijama ispod proseka i zamerio državi što nije mogla da finansira ni učescće Srbije u narednom ciklusu PISA istraživanja.

    "Mi smo na koloseku koji vodi u centralnu Afriku, a ne u Evropu", rekao je Živanović, a predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković je rekao da "ovu državu prosveta uopšte ne interesuje".

    Foto: FreeImages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE