Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jednosatni štrajk ugostitelja u Srbiji

    Ugostitelji u Srbiji zatvoriće danas na sat vremena svoje lokale u znak protesta zbog kontrola i inspekcija koje se u poslednje vreme sprovode u ugostiteljskim objektima, a po njihovoj oceni, često nisu u skladu sa zakonom.

    Protest će biti organizaovan u periodu od 12.00 do 13.00 sati u celoj zemlji, najavili su predstavnici Udruženja ugostitelja Beograda, Unije poslodavaca Srbije i Udruženja hotelijera i restoratera Srbije.

    Prema rečima Nikole Dimitrijevića iz Udruženja ugostitelja Beograda, u poslednje vreme u ugostiteljskim objektima u glavnom gradu ali i celoj zemlji "učestale su kontrole koje se pretvaraju u represiju i često su protivzakonite".

    On je naglasio da je svim ugostiteljima koji legalno posluju u interesu da se suzbije "siva" zona, ali su sadašnji zakonski okviri takvi da je za svaki prekršaj jedina kazna zatvaranje ugostiteljskog objekta i samo je pitanje na koji vremenski period.

    Prema ranijim podacima Ministarstva privrede, oko 40 odsto ugostiteljskih objekata u Srbiji posluje u sivoj zoni, dok oko 60 procenata radi u legalnim tokovima, rekao je predstavnik Unije poslodavaca Srbije Stevan Rodić.

    Prema procenama Unije poslodavaca Srbije taj odnos je negde pola-pola, naveo je on.

    Rodić je istakao da u oblasti ugostiteljstva kontrolu sprovodi između 26 i 27 inspekcijskih službi, dok, poređenja radi, proizvođači oružja imaju između šest i sedam inspekcija koje kontrolišu njihov rad.

    On je postavio pitanje koliko je privrednih subjekata koji u ovoj oblasti rade "na crno" prevedeno u legalne tokove, zahvaljujući radu inspekcija i podsetio da su kazne za one koji rade nelegalno – zaplena 20 odsto od zatečene robe, rok od dva meseca da se prijavi, a ukoliko to ne učini sledi mu zabrana rada.

    Rodić je mišljenja da se veliki novac obrće u nelegalnim tokovima i da samo u državi koja je skupa, cvetaju mito i korupcija, jer svakom privredniku je bolje da posluje legalno, ali za to država mora da stvori ambijent.

    Prema podacima HORES-a u turzmu u Srbiji radi 57.000 ljudi, u ugostiteljstvu 47.000, dok samo hotelska industrija ima 21.000 zaposlenih.

    Za prva tri meseca ove godine samo Beograd je posetilo 126.422 registrovanih turista, koje su gostili upravo ugostiteljski objekti.

    Oblast ugostiteljstva u Beogradu zapošljava 11.000 ljudi, a država i glavni grad, putem doprinosa, poreza, raznih taksi i dažbina prihoduje više od 150 miliona evra, a posredno i mnogo više, smatraju u Udruženju ugostitelja Beograda.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE