Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Evo kakvu vam Evropu ostavljam`

    Ekonomska kriza je pokazala sposobnost Evropske unije da postane najjači globalni igrač na polju trgovine, uprkos manjem rastu od očekivanog, poručio je odlazeći predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, u svom poslednjem obraćanju Evropskom parlamentu.

    Za sobom ostavljam ujedinjenu, otvorenu i jaču Evropu, spremniju da se suoči sa izazovima današnjice, rekao je Barroso, ističući da Evropska unija nije blokirana proširenjem, pozivajući svog "naslednika" da nastavi da vodi uniju već zacrtanom politikom.

    Osvrćući se na činjenicu da se tokom njegovog mandata EU gotovo udvostručila sa 15 na 28 članica, Barroso je rekao da upravo proširenje vidi kao mehanizam koji je povećao političku moć i ekonomski potencijal EU, ali i omogućio slobodan život za pola milijarde ljudi.

    U trenutku kada njegov naslednik Jean-Claude Juncker, koji od 1. novembra preuzima mesto predsedavajućeg EK, najavljuje konsolidaciju EU bez novih članica u narednih pet godina, Barroso gotovo ponosno naglašava činjenicu da su širenje Unije i njena dublja integracija bili kompatibilni procesi u poslednjih deset godina.

    Posle deset godina na čelu EK, Barroso je naglasio da je EU, uprkos vremenu konstantnih kriza, uspela da se otvori, konsoliduje i ujedini na gotovo celom evropskom kontinentu oko vrednosti kao što su mir, sloboda i pravda.

    Finansijska i ekonomska kriza, kao najveća kriza u istoriji evropskog projekta, pokazala je sposobnost i otpornost Unije, ne samo da se prilagodi i stabilizuje, već i da postane i ostane najjači globalni igrač na polju trgovine, borbe protiv klimatskih promena, humanitarne i razvojne pomoći i ulaganja u kulturu i inovacije, smatra Barroso.

    Iako priznaje da je trenutni privredni rast u EU i pored "stabilizacije" prilika ipak "manji od očekivanog", Barroso poziva Junckera da nastavi da vodi Evropsku uniju već zacrtanom politikom i da nastavi sa već započetim reformama.

    U Evropi se problemi ne rešavaju kroz revolucije ili još gore kontrarevolucije već kompromisom, reformama i evolucijom, poručio je Barroso.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE