Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvi rezovi sa prvim snegovima

    Ministar finansija Dušan Vujović očekuje da će se predlog rebalansa budžeta u petak naći na dnevnom redu Parlamenta, ističući da su rebalans i reforme neophodni zbog budućnosti građana Srbije, a ne zbog bilo kakvih interesa.

    Na sednici Vlade je usvojen predlog rebalansa i set zakona čijom primenom se obezbeđuje finansijska stabilnost ekonomskog sistema zemlje. Vujović očekuje da već u nedelju ili ponedeljak bude i rasprava o amandmanima na predloge tih zakona i da se rebalans usvoji.

    Vujović je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da će smanjenje plata i penzija stupiti na snagu 1. novembra, da će biti privremeno i delimično i da će uticati na plate i penzije koje se isplaćuju u decembru.

    Istovremeno, dodao je, smanjenjem plata i penzija ukida se solidarni porez koji je do sada bio na snazi, naglasivši da će penzije i plate u javnom sektoru biti vraćene čim se uspostavi realni nivo dohodaka na duži rok.

    >>>>Niže plate miruju do 2017?

    "Privremeno i delimično smanjivanje trebalo bi da obezbedi dovoljne uštede na rashodima. U najvećoj mogućoj meri uvažavamo princip solidarnosti i socijalne pravde kao ustavno načelo", rekao je Vujović, precizirajući da rebalans predviđa da budžetski deficit iznosi 225 milijardi, umesto 182 milijarde dinara.

    Naglasio je da će većina penzionera, 61 odsto, biti izuzeta od svakog smanjenja, a ove mere neće pogoditi ni one čije su plate i penzije manje od 25.000 dinara. "Ostali penzioneri i zaposleni u javnom sektoru će imati smanjenja prema odredbama zakona", rekao je Vujović.

    Penzije će biti smanjene po marginalizovanoj stopi, rekao je on i kao primer naveo da će penzije od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300, što je smanjenje od oko osam odsto. Dodaje da će se plate smanjiti 10 odsto i linearno, s tim što će plate od 25.000 do 27.800 biti smanjene od 0 do 10, a one preko 27.800 biće manje za 10 odsto.

    Ministar finansija rekao je da su rebalans budžeta i reforme neophodni zbog budućnosti Srbije i njenih građana, a ne zbog bilo kakvih, pa ni inostranih interesa. Dodao je da ovo znači i kraj reformi koje su preduzete pre 20 godina, ali nikada nisu dovedene do kraja.

    Kako kaže, sve to na duži rok Srbiji treba da obezbedi rast plata i penzija, kao i otvaranje radnih mesta koje Srbija zaslužuje, dodajući da reforme zahtevaju dve do tri godine i da bi trebalo da obezbede trajnu osnovu razvoja.

    Takođe, dodao je, Srbija treba da opravda poverenje svih koji su svojevremeno kupili obveznice države i očekuju da pokažemo napredak u reformama i da smo bili vredni njihovih investicija koje su značajan izvor finansiranja.

    "Važni su nam investitori i međunarodne finansijske organizacije", rekao je Vujović i dodao da će do kraja godine biti potpisan sporazum sa MMF, a u najskorije vreme ustanovljen i program pregovora sa tom institucijom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE