Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Napojnica` PU za proteste ugostitelja

    Kontrola ugostiteljskih objekata sprovodi se u skladu sa Zakonom i nije bilo prekoračenja ovlašćenja u poreskom postupku, saopštila je Poreska uprava Srbije povodom protesta ugostitelja.

    Poreska uprava je potvrdila u saopštenju da je u poslednja dva i po meseca intenzivirala kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i provere statusa radnika, kao vid borbe protiv sive ekonomije, precizirajući da je od 5. avgusta do 19. oktobra kontrolisano 1.019 poreskih obveznika.

    Kod 408 poreskih obveznika utvrđene su nepravilnosti (40,04 odsto) i podneto 349 zahteva za pokretanje prekršajne odgovornosti. Mere zatvaranja su se izricale shodno Instrukciji, posle utvrđene druge nepravilnosti u postupku kontrole, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

    Kako se navodi, tokom nedavne akcije kontrole većih ugostiteljskih objekata, splavova i noćnih klubova u Beogradu, kod svih privrednih subjekata koji su kontrolisani utvđene su nepravilnosti.

    >>>>I konobari i poker aparati rade `na crno`

    U saopštenju se precizira da su ustanovljene indicije da su odgovorna lica u pojedinim ugostiteljskim objektima izvršila krivično delo poreske utaje, da im je oduzeta računarska oprema i poslovna dokumentacija, čijom je proverom utvrđeno da "prometi koji su evidentirani kroz knjige predstavljaju 30-40 odsto ukupnog iznosa prometa".

    Metodom analize rizika, ustanovljeno je da je procenat neevidentiranja prometa preko fiskalnih kasa najveći u ugostiteljstvu, pa su stoga kontrole u toj oblasti i pojačane, ukazuje Poreska uprava i podseća da se intenzivnije kontrole sprovode u cilju poboljšanja efikasnosti naplate javnih prihoda.

    Ukoliko se utvrde nepravilnosti koje se odnose, između ostalog, na neevidentiranje prometa preko fiskalnih kasa, Poreska uprava izriče meru zabrane obavljanja delatnosti do 60 dana.  Zaprećene kazne su za pravna lica od 100.000 do 2.000.000 dinara a za preduzetnike od 50.000 do 500.000 dinara, podseća se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE