Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hoćemo li piti skuplju vodu?

    Voda za piće u Srbiji je kvalitetnija nego ranije, ali u narednih 20 godina je neophodno uložiti čak sedam milijardi evra u vodovodni sistem, što bi moglo da znači i poskupljenje vode, rečeno je na skupu o snabdevanju vodom u Srbiji.

    Iako je kvalitet vode za piće u javnim vodovodima poboljšan, potrebno je dodatno poboljšati ispravnost vode u seoskim sredinama, navela je doktorka sa Instituta Batut Tanja Knežević, na skupu u Privrednoj komori Srbije.

    Broj ispravnih vodovoda u Srbiji je u prošloj godini povećan u odnosu na 2012, i od 154 prekontrolisana vodovoda njih 89 se pokazalo ispravnim u odnosu na 81 prethodne godine, istakla je Tanja Knežević.

    Kako je dodala, u Srbiji je potrebno da se više ulaže u tehnološke postupke tretmana voda da bi svi pili kvalitetnu vodu za piće. Posebno je ukazala na opasnost od neispravnih vodovoda i vode u bunarima na selima, jer ako se dugo koristi ta voda može da ima jako loše efekte po zdravlje stanovništva.

    Studije Svetske zdravstvene organizacije su, prema njenim rečima, pokazale da azbestne vodovodne cevi nemaju nikakvog štetnog efekta po zdravlje ljudi, dok su olovne vodovodne cevi, kojih u Srbiji ima malo, toksične i njih treba što pre zameniti.

    Predrag Bogdanović iz Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo PKS rekao je da je u održivost vodovodnog sistema, brane i objekte neophodno uložiti oko sedam milijardi evra u narednih 20 godina.

    Ta sredstava je moguće uložiti iz državnog budžeta, stranih fondova, kredita ili iz sopstvenih sredstava javnih komunalnih preduzeća, ukazao je on i dodao da je jedan od problema komunalnih preduzeća iz te oblasti procenat naplate računa za potrošenu vodu, koji je oko 70 odsto.

    Bogdanović je ukazao i na problem niskih tarifa po kojima se naplaćuje potrošena voda, istakavši da se radi nova metodologija, za koju očekuje da će uskoro biti usvojena.

    Voda da poskupi i do tri puta?

    Vršilac dužnosti Republičke direkcije za vode Miodrag Pješčić je najavio da se radi na popravci kriterijuma za obračun cena potrošene vode, kojim bi voda poskupela u proseku za tri puta, zavisno od regiona.

    On je dodao da je za to neophodna saglasnost nadležnih ministarstava i podsetio da je prošle godine Ministarstvo finansija dalo negativno mišljenje o tome, jer bi ugrozilo siromašne slojeve stanovništva i srednja preduzeća.

    Pješćić smatra da bi povećanje cene vode doprinelo većim ulaganjima i u popravku i održavanje vodovodne mreže i za ostale neophodne investicije. Najavio je da se priprema strategija upravljanja vodama u Srbiji u saradnji sa Institutom Jaroslav Černi.

    Na skupu je istaknuto da je u toj oblasti potrebno povećati naplatu računa za vodu, urediti metodologiju za obračun cena vode, izvršiti veća ulaganja u vodovodne objekte i mrežu, kao i da je neophodno smanjiti tekuće troškove i ceo sektor učiniti održivim da bi bio u skladu sa evropskim standardima. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE