Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemce najviše muči srpska birokratija

    Najveći problem nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji je srpska birokratija, izjavio je direktor Delegacije nemačke privrede u Beogradu Martin Knapp.

    Ističući da je premijer Aleksandar Vučić, tokom susreta sa nemačkim investitorima, odmah naložio rešavanje tih problema, Knapp je izrazio da očekuje dubinsku borbu protiv birokratije i njeno smanjivanje.

    Naveo je da će Delegacija nemačke privrede u Srbiji pitati svoje članove da navedu koje su im konkretno procedure najteže i najveća prepreka u poslovanju, a odgovore će, kaže, sumirati i poslati Vladi Srbije.

    Za sastanak nemačkih investitora sa premijerom kaže da je bio konkretan, a teme su "gađale pravo u metu", podsetivši da se Vučić nekoliko puta sastajao sa nemačkim privrednicima i svaki put razgovor je bio i na temu problema nemačkih kompanija u Srbiji.

    "Premijer je i sada našim članovima dao neka obećanja, i gotovo je odmah naredio da se krene u rešavanje pojedinih navedenih problema", rekao je Knap za Tanjug.

    Prema njegovim rečima, poslovna zajednica nema problem s porezima u Srbiji, ali ono što ne ide na ruku investitorima, jeste nestabilnost.

    "Klima mora biti stabilna, da ne dolazimo u situaciju da ne znamo koje će mere biti na snazi sledeće godine. To je najstariji problem u Srbiji. Mora da se radi na stabilnosti, ući u borbu protiv birokratije i u reformu sudstva", podvukao je.

    Naveo je da to udruženje svake godine anketira članove, a kako kaže, njih 92 odsto tvrdi da bi ponovo investirali u Srbiju. Kao najbolje elemente vezano za poslovanje u Srbiji oni navode radnike, dok je kritika mahom na strani prevelike birokratije, kazao je Knapp.

    Upitan da li je tačno kod nas uvreženo mišljenje da Nemci daleko više rade od Srba, odgovara da nije. "Nemci možda čak i manje rade, ali su bolje organizovani", kaže Knapp. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE