Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto poskupljuju jaja?

    U poslednjih desetak dana jaja su poskupela 30 odsto, a stručnjaci kažu da se to dogodilo zbog nelikvidnosti i loše ekonomske situacije proizvođača.

    Ne isključuje se ni sezonski uticaj, jer je u ovo vreme na tržištu smanjena ponuda kokošjih jaja. Ukoliko bude kratkog, ali naglog zahlađenja, može se očekivati i novo poskupljenje, javlja RTS.

    Donedavno, zavisno od proizvođača, klase i prodajnog mesta jaja su najčešće koštala između 10 i 15 dinara po komadu, a sada od 13 do 20.

    "Kad god nešto pravite trebaju vam jaja. Možete za večeru da ih koristite, doručak", kažu kupci dodajući da je to jedna od osnovnih životnih namirnica i da je poskupljenje značajno.

    Proizvođači, s druge strane, kažu da je moralo doći do poskupljenja, jer je poslovanje postalo neodrživo.

    "Trenutna cena je realna cena koja omogućava nastavak proizvodnje. U prethodne dve i po godine proizvođači su akumulirali velike gubitke koji su izazvani nezapamćenom sušom, povećanjem svih inputa proizvodnje, troškovima transporta, ambalaže i svega ostalog", kaže direktor "Mikros uniona" Dragiša Jović.

    Najčešća veleprodajna cena sada je između 10 i 11 dinara. Procenjuje se da u Srbiji ima oko hiljadu živinarskih farmi koje godišnje proizvedu oko milijardu i 400 miliona komada jaja.

    "To je bio zadnji momenat da se cena nešto podigne da bi proizvođači opstali. Zna se da ciklus proizvodnje konzumnih jaja traje oko godinu dana. Mi imamo praktično dva i po ciklusa sa cenom koja nije ista nego je i pad bio gotovo dva puta", kaže direktor Zajednice živinara Srbije Rade Škorić.

    Dok prosečan stanovnik Srbije godišnje potroši 180 jaja, prosečna potrošnja u razvijenim evropskim zemljama je između 225 i 250 komada.

    Foto: FreeImages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE