Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mućke sa javnim nabavkama

    Zbog nepravilnosti u postupcima javnih nabavki Srbija godišnje gubi 700 miliona evra, rečeno je u Nišu na javnoj debati na temu "Antikorupcijski dijalog – zakonitost niških tendera".

    Pomoćnik direktora Agencije za borbu protiv korupcije, Dragomir Trninić, naveo je da je Agencija od početka godine primila 120 predstavki koje se odnose na javne nabavke, a pokrenuto je i 455 postupaka protiv funkcionera.

    Data su tri predloga za razrešenje, izrečeno je 359 mera upozorenja i podignuto 12 krivičnih prijava, zbog neprijavljivanja imovine ili lažnog davanja podataka o imovinskom stanju.

    Skup u Nišu je organizovao Lokalni antikorupcijski forum (LAF), čiji predstavnici su ukazali da postoje sumnje u nameštanje određenih tendera u gradu na Nišavi, a da pojedini nisu ni raspisani, zbog jačanja monopolskog položaja javnih preduzeća.

    "Pravosudnim organima smo ukazali na nepravilnosti oko proširenja delatnosti JKP Naisus, zbog čega je izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže izuzeta iz sistema javnih nabavki." Tu su i problemi pri raspisivanju konkursa za podršku medijskim kućama, te tendera za javni gradski prevoz, objašnjava koordinatorka LAF Valentina Krstić.

    Skupština grada Niša donela je odluku kojom je izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže poverena JKP Naisus, čime su druge firme stavljene u podređeni položaj. Iako je Uprava za javne nabavke ocenila da je time prekršen Zakon o nabavkama, u Skupštini nije bilo reakcije, ni vlasti, ni opozicije, podsetila je Krstić.

    Predstavnici lokalne samouprave odbacili su optužbe da je bilo kršenja Zakona i Ustava prilikom raspisivanja javnih tendera i oglasa. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE