Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Roditelji godinama preplaćuju vrtiće

    Roditelji mališana koji idu u neki od beogradskih državnih vrtića, godinama plaćaju znatno višu cenu nego što je to zakonskim propisima predviđeno, čak više od 20 odsto punog iznosa, pišu Novosti.

    Iako je Ministarstvo prosvete uputilo više dopisa gradskoj vlasti sa zahtevom da uskladi pravilnike sa zakonima koji propisuju da roditelji plaćaju 20 odsto od ekonomske cene, nije bilo odgovora, niti je cena umanjena, potvrđeno je Novostima u Ministarstvu.

    Na osnovu dokumentacije koju su nam stranke dostavile konstatovali smo da roditelji dece u predškolskim ustanovama u Beogradu i Kragujevcu, učestvuju u plaćanju predškolskog vaspitanja u većem procentu nego što je propisano Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, navode u Ministarstvu.

    U julu je od gradskih vlasti u Beogradu i Kragujevcu zatraženo obaveštenje o procentu u kojem roditelji učestvuju u plaćanju vrtića. Kragujevac je doneo rešenje po kojem se utvrđuje ekonomska cena usluga od 17.153 dinara, a roditelji će plaćati 3.430 dinara, što je 20 odsto.

    Grad Beograd je, polovinom septembra, poslao obaveštenje da na osnovu kojeg se vidi procenat učešća roditelja nije utvrđen u skladu sa zakonom, navode u Ministarstvu prosvete.

    Uputili smo ponovo dopis 2. oktobra i ukazali da to što postojeći pravilnik nije usklađen sa zakonom, prouzrokuje i materijalnu štetu u vidu dodatnih troškova za roditelje, pa je potrebno da se u što kraćem roku donesu akti kojima će se propisati ekonomska cena i učešće roditelja u procentu koji je propisan zakonom. Nismo dobili odgovor od grada Beograda.

    Nadležni posebno napominju da se eventualni popusti mogu davati isključivo u odnosu na maksimalno učešće roditelja u iznosu od 20 odsto od ekonomske cene. Najveća cena koju trenutno plaćaju roditelji beogradskih mališana je 9.705 dinara i ona važi za oko 17.000 korisnika, tako da oni već godinama plaćaju mnogo više od propisane cene.

    Kolika je stvarna ekonomska cena teško je utvrditi. Pre poskupljenja u januaru 2013. nadležni su govorili da je 20.000, a jula ove godine 30.000 dinara. Međutim, u odgovoru Sekretarijata za obrazovanje, na pitanje koliko roditelja plaća punu cenu, navodi se da „niko ne plaća punu cenu od 13.300 dinara“. Dakle, 20 odsto bi se kretalo od minimalnih 2.660 do maksimalnih 6.000 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE