Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na pomolu gasna kriza u BiH

    Gazprom je u sredu isporučio Bosni i Hercegovini 35 odsto manje prirodnog gasa, a u ruskom energetskom gigantu kažu da su isporuke smanjene jer se veća količina tog energenta skladišti za potrošače u Evropskoj uniji, piše Dnevni avaz.

    Na pomolu gasna kriza u BiH, piše Avaz i tvrdi da u zemlju već mesecima stiže manje gasa. Prema ranijim navodima tog lista, Gazprom je smanjio količine gasa, ali su to u BH-gasu mesecima vešto skrivali.

    Naime, kako tvrdi Avaz, u tom periodu ovo ograničenje se nije osetilo u BiH zbog slanja fiktivnih porudžbina gasa. Svaka dnevna porudžbina uvećavana je za 30 odsto. Tako da kad Gazprom umanji naručenu količinu za 30 odsto, BiH je dobijao potrebne i stvarne količine za taj dan.

    Uvoznik gasa za Bosnu, Energoinvest, prosledio je Avazu saopštenje Gazproma u kome se ističe da do smanjenja isporuka gasa došlo zbog skladištenja većih količina u podzemna skladišta u Ruskoj Federaciji, kako bi se preko teritorije Ukrajine osigurala pouzdana isporuka za evropske potrošače tokom zimske sezone.

    Nadležno preduzeće BH-gas saopštilo je da intenzivno radi na pronalaženju alternativnih rešenja. Dugoročno gledano, radi se na razvoju alternativnih pravaca snabdevanja gasom, kao i na izgradnji skladišta gasa, ističu iz tog preduzeća.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE