Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fule: Milijardu evra za Balkan

    Evropska unija je spremna da izdvoji do milijardu evra iz pretpristupnih fondova kao pomoć projektima za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana, izjavio je u Beogradu evropski komesar za proširenje Štefan Fule.

    EU je spremna da pomogne da zemlje regiona dobiju još 10 milijardi evra u vidu zajmova, rekao je Fule posle sastanka šefova diplomatija i ministara ekonomije Zapadnog Balkana u hotelu Metropol.

    On je u obraćanju novinarima istakao tri ključne tačke skupa, a jedna od njih je da u Srbiju i region treba doneti benefite proširenja i pre ulaska u EU. Zemlje Zapadnog Balkana obavezale su se da će podneti reformske programe što će poslati signal investitorima, rekao je Fule.

    Kako je dodao, na skupu je bilo reči i o unapređenju transporta i energetike, a EU će podržati zemlje Zapadnog Balkana po pitanju politike, ali i dodele sredstava.

    "EU je spremna da podrži bolju povezanost sa bespovratnim sredstvima iz IPA fondova u iznosu od milijardu evra, i 10 milijardi evra do 2020 godine. To znači da konačno prelazimo sa reči na dela"“, rekao je Fule.

    Podsetivši da je ovo njegov poslednji angažman u regionu, Fule se zahvalio partnerima u Srbiji i celom regionu "na poslu koji smo zajedno obavili". "Sa komesarom za ekonomska i monetarna pitanja Jyrkijem Katainenom i novim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom ostavljam vas u dobrim rukama", zaključio je Fule.

    Srbija siguran kandidat za EU

    Tokom dana, Fule se sastao i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, posle čega je izjavio da je Srbija sada siguran kandidat i da se više ne postavlja pitanje da li će ući u EU, već kad. On je rekao da je danas fokus na ekonomiji i istakao da Srbija u teškim ekonomskim reformama nije sama i da će EU pomoći, ne samo savetima već i finansijski.

    Vučić je naveo da je sa gostima iz EU razgovarao o ekonomskim reformama koje se ne sprovode, kako je rekao, zato što to neko u Vladi hoće jer je bahat i osion.

    "Mi želimo da izlečimo Srbiju. Reforme su bolne, ali mi želimo uspešnu i normalnu zemlju", rekao je premijer i dodao da nam je podrška EU bitna, jer niko ne želi da uzima još jednu zemlju slabe ekonomije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE