Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Merkel traži `četvrtu industrijsku revoluciju`

    Evropa bi trebala postati globalni lider u digitalnom svetu, a Nemačka treba da razvije kompjutorizovanu industrijsku proizvodnju, tzv. industriju 4.0, kazala je nemačka kancelarka Angela Merkel na 8. nemačkom IT samitu u Hamburgu, prenose mediji u Evropi.

    "U sektorima kao što je proizvodnja čipova svetsko tržište je daleko ispred nas", kazala je Merkel. "Ako poveže digitalne tehnologije s industrijskim proizvodima i logistikom, odnosno industrijom 4.0, Nemačka ima izglede da preuzme vodstvo", istakla je, prenosi EurActiv.

    Cilj industrije 4.0 je pametna fabrika (smart factory) koju karakterizuje prilagodljivost, efikasno korišćenje resursa i ergonomika te integracija klijenata i poslovnih partnera u poslovni proces. Kod većine industrijskih preduzeća u Nemačkoj pametna fabrika važan je sastavni deo poslovne strategije, ali u praksi tek svaka peta firma upravlja svojim proizvodnim pogonima i poslovnim jedinicama preko umreženih IT-sistema.

    Stručnjaci smatraju da bi industrija 4.0 ili četvrta industrijska revolucija mogla postati stvarnost za 10 do 20 godina.

    Merkel je jasno naglasila da više ne želi da Evropa stalno kaska za SAD-om i Kinom u digitalnom sektoru.

    Da bi u tome uspela, Evropa treba izabrati pravi smer, rekla je Merkel.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE