Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li Vučić štiti tajkune u Srbiji?

    Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Vlada Srbije ne štiti tajkune i da se to najbolje vidi po tome koliko je poreza od njih naplatila.

    Vučić je povodom kritika da štiti tajkune u Srbiji u Skupštini Srbije izneo niz podataka o tome koliko je ova vlada naplatila poreza od najvećih tajkuna i da to pokazuje da ova ih ova vlada ne štiti.

    Tako je Predragu Rankoviću Peconiju, vlasniku više firmi u Srbiji, samo u ovoj godini naplaćeno 9 miliona evra za akcize, naveo je Vučić, navodeći da je prvi put premašen budžetski plan naplate akciza na gorivo i cigarete.

    Preduzeće Luka Beograd, čiji je vlasnik Milan Beko, je na dan 30.9 2014. dugovalo za porez 958 miliona dinara, a u ovoj godina zaključno sa jučerašnjim danom naplaćeno im je 170 miliona dinara, kazao je Vučić.

    Kako je naveo, za četiri godine, od 2008. do 2011. godine, toj firmi je ukupno naplaćena samo četvrtina te sume.

    Od preduzeća čiji je vlasnik Marko Mišković, a koje duguje 878 miliona dinara, do juče je naplaćeno samo 163 .000 dinara i to zato što se vodi upravni spor i ta firma ne priznaje poresku obavezu. "Ali mi smo to utvrdili i to ćemo da naplatimo, a oni je nisu ni utvrdili. Toliko o zaštiti tajkuna", naveo je premijer.

    Kako je reč o kompaniji Željka Mitrovića, Pink International, njihov dug je zaključno sa 30. 9 bio 412 miliona dinara, a u ovoj godini im je već naplaćeno 874 miliona dinara, kazao je Vučić.

    To je najviše što je toj firmi uplaćeno u jednoj godini kazao je on i to ilustrovao podatkom da je Mitrovićeva kompanije najviše uplatila 2010. godine i to 729 miliona dinara. "Do kraja ove godine naplatićemo im još 300 miliona dinara i to će biti 50 odsto više nego kad su bili oni koji nas optužuju", kaže Vučić.

    Srpski premijer je kazao i da ga je sramota da kaže šta misli o ogromnim dugovima preduzeća, čiji je vlasnik Goran Perčević.

    "Ali, nema ili levo ili desno, svaki je isti. Onaj koji je potkradao državu taj će da plati, ko je utajio porez taj će da plati", kazao je Vučić.

    Najveće probleme, kako je naveo Vučić, ima sa Farmakomom Miroslava Bogićevića, a taj koncern je nazvao "političkim čedom jedne stranke koje je preraslo u monstruma". Farmakom je, prema njegovim rečima, dužan 400 miliona evra samo bankama.

    "Da li je vlasnik Politike on ili nije ne znamo, niko ne zna, ali moramo da rešavamo i onu vodu koja zagađuje ljude, a neko mu je odobravao 400 miliona evra ove države", kazao je premijer.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE