Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Budžet tanji za 370 miliona evra godišnje zbog sive ekonomije

    Smanjivanje sive ekonomije je jedan od pet prioriteta koje je AmCham definisao u svom programu unapređenja poslovnog okruženja. Procena je da skoro 30 odsto ekonomije republike Srbije pripada sivom sektoru i da je gubitak za godišnji budžet po tom osnovu 370 miliona evra.

    Predstavnici Odbora za borbu protiv sive ekonomije Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) održali su radni sastanak sa zamenikom direktora Poreske uprave Markom Marinkovićem i njegovim timom, i razgovarali o mogućnostima saradnje u suzbijanju sive ekonomije.

    Na sastanku se razgovaralo posebno o problemima koje nelegalna trgovina prouzrokuje za poslovanje članica Odbora, i načinima na koje Poreska uprava, u okviru svojih nadležnosti i u saradnji sa drugim relevantnim službama,  može da doprinese njenom smanjenju. Predstavljene su i aktivnosti Odbora na unapređenju regulative iz ove oblasti, kroz krovni Zakon o inspekcijskom nadzoru, koji bi trebalo da proširi nadežnosti svih inspekcija na neregistrovanim subjektima i omogući efikasniju koordinaciju izmedju njih.

    Osnovni ciljevi koje je Odbor za borbu protiv sive ekonomije AmCham-a postavio su:

    a. Sprovođenje efikasnog povezivanja carine, inspekcija, MUP-a, tužilaštva i sudstva kako bi se stvorio  institucionalni okvir za borbu protiv sive ekonomije
    b. Donošenje krovnog Zakona o inspekcijama, koji će uskladiti nadležnosti različitih inspekcija i uvesti mehanizam koordinacije svih inspekcija,
    c. Uvođenje mehanizama za praćenje sprovođenja krovnog i resornih zakona od strane ključnih inspekcija (poreska, tržišna, komunalna, sanitarna i veterinarska).

    Članstvo odbora za borbu protiv sive ekonomije čine predstavnici duvanske, naftne, IT industrije, industrije robe široke potrošnje i maloprodajnog sektora. Godišnji doprinos budžetu članica Odbora je 1.7 milijardi evra i zapošljavanju više od 30.000 ljudi. U 2013. godini, od 10 kompanija koje su uplatile najviše sredstava u budžet, nalazi se 6 kompanija koje su članice AmChama, sa doprinosom od 192,16 milijardi dinara.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE