Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU razbesnela Camerona

    Odluka Evropskog saveta da Velika Britanija mora da uplati dodatnu 2,1 milijardu evra u budžet Evropske unije razbesnela premijera Davida Camerona, dok iz Brisela poručuju da je poziv Londonu da popuni evropsku kasu opravdan.

    Britanski premijer David Cameron burno je regovao na odluku Evropskog saveta o dodatnoj uplati 2,1 milijarde evra u budžet EU, a situaciju dodatno pogoršava što je Savet istovremeno odlučio da se smanji udeo Francuske u zajedničkoj kasi Unije.

    "Nemam nameru to da platim", rekao je novinarima vidno uzrujani Cameron, napuštajući samit EU u Briselu, dodajući da je taj zahtev ne samo neprihvatljiv, nego predočen Britaniji na način koji izaziva frustraciju i bes.

    "Ne treba vam Kluedo da vidite da su nekoga opaučili metalnom štanglom po glavi u biblioteci", kazao je Cameron, aludirajući na popularnu društvenu igru u kojoj igrači rasvetljavaju fiktivna ubistva.

    Cameron je zakazao vanredni sastanak ministara EU kako bi se ovaj spor razrešio, mada iz Unije poručuju da je odluka doneta u okviru rebalansiranja budžeta, na osnovu kriterijuma koji važe za sve.

    "Pravila moraju da se poštuju", izjavio je portparol evropskog komesara za finansije Patrizio Fiorilli, koji je objasnio da je Britaniji doprinos povećan jer je ostvarila veći prihod od očekivanog, a Francuskoj smanjen jer je povećala deficit.

    Kako god da se ovaj spor završi, on će svakako pogoršati odnose Britanije sa EU. Cameron je reaktivirao raniju pretnju da će njegova Konzervativna stranka poručiti glasačima da glasaju za izlazak Britanije iz EU na referendumu koji se očekuje 2017. godine.

    U tom pravcu ga guraju ne samo evroskeptici kojih u Cameronovoj stranci ima priličan broj, nego i Nigel Farage, vođa antievropske partije Ukip, koja ubrzano stiče popularnost širom Britanije.

    "Nego šta nego će Cameron morati da plati", rekao je Feridž, ocenivši da je ovo samo jedno u nizu poniženja koje Britanija trpi zbog članstva u EU. Ipak, predstavnici krupnog biznisa u Britaniji, čak i većina građana, pribojavaju se posledicaizlaska iz EU.

    Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso kaže da Britanija mora biti spremna da za budžet EU da i više od dve milijarde evra, što je razljutilo London.

    "To ne bi trebalo da bude iznenađenje za zemlje članice", rekao je Barroso novinarima, nakon što je Cameron ljutito odbio izdvajanje dodatnih sredstava, a francuski predsednik Francois Hollande, rekao je Cameronu da sve članice moraju poštovati budžetske propise Unije.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE