Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nastavak o rebalansu u nedelju

    Poslanici Skupštine Srbije završili su u petak kasno uveče višečasovnu objedinjenu raspravu o predloženom rebalansu budžeta koji predviđa budžetski deficit od 225 milijardi dinara.

    O uloženih oko 70 amandmana raspravljaće u nedelju. Pred kraj rasprave koja je trajala 12 sati, ministar finansija Dušan Vujović rekao je da se u rebalansu išlo na najmanja moguća smanjenja penzija i plata u javnom sektoru.

    On je naveo da bi mogli da smanjujemo plate samo bogatima, da su one visoke kao u Švedskoj, a ovako, svi moramo da podnesemo teret. "Kod nas je broj ljudi koji imaju više od 100.000 dinara mesečno zanemarljiv, svega tri odsto. S druge strane, smanjivanje plata samo za te ljude bi destimulisalo najkreativnije slojeve društva", rekao je Vujović.

    Premijer Aleksandar Vučić je rekao da Srbija ima makroekonomsku stabilnost, a da je mere fiskalne konsolidacije vlada preduzela zarad bolje budućnosti, jer bismo u suprotom do bankrotstva stigli najkasnije do početka 2017. godine.

    Premijer je rekao da nisu u pravu oni koji tvrde da Srbija nema makroekonomsku stabilnost, da su, naprotiv, devizne rezerve gotovo 11 milijardi, kurs je stabilan, inflacija i nezaposlenost su u padu. "Svuda u svetu hvale mere koje preduzimamo i cilju fiskalne konsolidacije", dodao je Vučić.

    Vučić je rekao da su neki tajkuni platili porez za ovu godinu, a da Poreska uprava "vadi" i poreze koje nisu platili za prethodne godine.

    Vučić je precizirao da je Predrag Ranković Peconi pre nekoliko dana platio devet miliona evra zaostalog poreza, a Željko Mitrović je ove godine platio sedam miliona evra, što, kako je dodao, "nikada u životu nije platio".

    "Pokažite mi ko je taj koji ne plaća. Vadimo im poreze koje nisu platili 2006, 2007, 2008, 2009. Za koje ih niko nikada nije pitao. I onda se ti drznu da mi to prigovore. Naš je posao da plate i kiosci i Mitrović i Beko i Mišković."

    To što ne možete da im naplatite sve u istoj sekundi, to pitajte one koji su ih obogatili i koji im nisu naplaćivali ništa, a ne mene koji im naplaćujem sve. Pitajte ih, nikome od njih samo ja nisam prijatelj, rekao je premijer.

    Predlog rebalansa budžeta, podržaće, prema najavama, poslanici vladajuće koalicije, SNS i SVM, SPO, Nove Srbije, JS, SDPS, PUPS i SPS. Opozicija je, međutim, kritikovala rebalans i najavila da neće glasati za njega, a među najvećim zamerkama je to što se smanjuju plate i penzije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE