Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `U 2016. godini rast 2,6 odsto`

    Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da će ubrzo biti dogovoren partner za smederevsku železaru, blizu je rešenje i problema petrohemijskog kompleksa, kao i da niko neće biti izuzet od stezanja kaiša.

    Ukoliko bude postignut dogovor o privatizaciji Železare Smederevo, to će biti "pun pogodak" za Srbiju i građane Smedereva, izjavio je premijer Vučić, gostujući u emisiji Oko na RTS. Očekuje da to pitanje uskoro bude rešeno i kaže da će biti "kada džentlmenski u pregovorima jedni drugima pružimo ruku".

    Vučić je potvrdio da će se krajem meseca u Londonu sastati sa predsednikom kompanije Esmark Jamesom Bouchardom, te da veruje da će to biti "kraj mukama" za Železaru.

    "To je od velikog značaja za celu Srbiju, ne samo za pet hiljada radnika, to nam podiže bruto domaći proizvod za čitavih 1,5 odsto, što je ogroman procenat, ako budemo uspeli da ga ostvarimo", rekao je premijer. Imao je, kaže, više od 60 sastanaka samo o privatizaciji Železare i ako taj posao bude završen – napravićemo slavlje.

    Potvrdio je da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, tokom njegovog nedavnog boravka u Beogradu, razgovarao o problemima petrohemijskog kompleksa, te da misli da se došlo "blizu rešenja". Reč je o Petrohemiji, Azotari i MSK, istakao je premijer i dodao da rešenje očekuje u narednim nedeljama i mesecima.

    Na pitanje hoće li biti izuzetaka kada budu smanjivane plate u javnom sektoru, Vučić je odgovorio da neće biti izuzetaka, iako smatra da su prosvetari, koji traže izuzeće, u pravu.

    "To je jedini način da sprovedete reforme". Javni dug je rastao, kaže, geometrijskom progresijom i biće nam potrebno nekoliko godina odricanja, te da su "skakanja" bila posebno izražena u godinama izbora kada je neko pokušavao da kupi volju građana, osim u 2014. godini.

    Kaže da će kaiš biti stezan svuda, pa i u državnoj administraciji. Vučić navodi da će biti smanjene subvencije za Železnice, poljoprivredu, Srbijagas, ali i RTS.

    Govoreći o javnim preduzećima, Vučić je rekao da će to biti naša "najveća muka". "To su ljudi koji su naučili na privilegije i da koriste svoj monopolski položaj koji im je država dala, rekao je Vučić.

    Vučić je rekao da će se iz javnih preduzeća u budžet sliti 115 miliona više nego 2014. godine. "Njih je država napravila i ima državi da vrate", rekao je Vučić i naglasio da će za direktore tih preduzeća biti izabrani najkvalitetniji ljudi.

    Vučić je izneo da su pojedina javna preduzeća, nakon najave da će plate biti smanjene, već povećala koeficijente za obračun plata, pravdajući to stavom da su oni javna preduzeća i da nisu deo državne uprave.

    "Za nas je budžet 2015. veoma važan, a 2016. najvažniji", rekao je Vučić, ocenjujući da će u 2016. rast biti 2,6 odsto. Takođe, on očekuje da će do kraja mandata ove vlade posao u zemlji dobiti 100.000 ljudi.

    Kao posebno važno istakao je neophodnost smanjenja fiskalnog deficita, kao i da će Srbija morati da nastavi da se zadužuje da bi isplaćivala plate i penzije, ali je dodao da će kriva rasta deficita polako vremenom ići nadole.

    Upitan da li je sa MMF sve dogovoreno oko aranžmana, premijer kaže da on to nije rekao, ali da očekuje da će sve biti završeno do katoličkog Božića, odnosno 25. decembra.

    Premijer je istakao i da sa šeikom Muhamedom bin Zajidom razgovara o novom kreditu jer je reč o veoma povoljnim uslovima. Novac nam je, dodao je, potreban i za "Beograd na vodi", a mi ga nemamo.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE