Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naziru se dodatne mere štednje u EU

    Francuska, Italija i druge zemlje evrozone sa prekomernim budžetskim deficitom, koje su se "provukle" kroz prvobitni pregled budžeta za 2015, možda će morati da pokrenu dodatne mere, saopštila je Evropska komisija.

    Detaljnija procena budžeta koja će se obaviti idućeg meseca pokazaće da li su takve mere potrebne, izjavio je evropski komesar za ekonomska pitanja Jyrki Katainen, a prenela agencija France presse.

    Neke zemlje su u poslednji minut izmenile svoje budžetske planove. U svakom slučaju, članice evrozone su konstruktivno reagovale na naše primedbe, što je veoma važno i predstavlja pozitivan potez, naveo je komesar.

    Godišnji budžetski deficit 28 članica EU treba da bude ispod tri odsto BDP, a javni dug ispod 60 odsto. Ukoliko prekrše ta pravila, države se suočavaju sa kritikama, sankcijama i eventualnim kaznama, ali u praksi mnoge države prekoračuju limite godinama bez ikakvih posledica.

    Francuska je prvobitno za 2015. predviđala budžetski deficit od 4,3 odsto, navodeći da neće uspeti da ga spusti do željenog nivoa pre 2017. Ministar finansija Michel Sapin je, međutim, u ponedeljak rekao da je "pronašao" dodatnih 3,6 milijardi evra i da će ta sredstva biti upotrebljena za smanjenje deficita.

    Italija je takođe poručila da će pokrenuti nove mere za smanjenje strukturnog budžetskog deficita i javnog duga koji će 2015. dostići čak 133,4 odsto BDP.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE