Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gazprom:Pregovori tek kad se Kijev i EU dogovore o dugu

    Ruska delegacija će se vratiti na pregovore u Briselu o rešavanju gasnog spora s Ukrajinom tek kada se vlasti u Kijevu i Evropska komisija dogovore o finansiranju ukrajinskog duga, saopštio je danas ruski gigant Gazprom.

    "Evropska komisija mora da postigne dogovor s Ukrajinom kako bi se rešio problem finansiranja" duga Kijeva, izjavio je France Pressu portparol Gazproma Sergej Kuprijanov, dodajući da nastavak pregovora, predvidjen za danas, "nema nikakvog smisla".

    Izvori bliski pregovorima izjavili su ranije da će razgovori o rešavanju spora oko gasa biti nastavljeni u Briselu, pošto su kasno sinoć završeni bez postizanja dogovora.

    Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je da pregovori Moskve i Kijeva nisu još završeni i da će biti danas nastavljeni i da sve strane uključene u njih – Rusija, Ukrajina i Evropska komisija, pripremaju dokumente koji trebalo da budu potpisani na kraju razgovora.

    Direktor Gazproma Aleksej Miler rekao je da Ukrajina i Evropska komisija treba najpre da postignu dogovor o bilateralnom protokolu kojim se pruzzaju evropske finansijske garancije i tek potom da se nastave pregovori Rusije i Ukrajine.

    "Pregovori će biti nastavljeni tek kada se Ukrajina i Evropska komisija dogovore o bilateralnom protokolu. Ako se ne postigne taj dogovor, neće biti pregovora i nikakav dokument neće biti potpisan", dodao je direktor Gazproma.

    Evropskoj uniji je potrebno svake godine 450 milijardi kubnih metara gasa za potrošnju. EU treba da uveze 300 milijardi, od kojih 125 milijardi kubnih metara gasa od ruskog giganta Gazproma, čiji veliki deo prolazi kroz ukrajinske gasne instalacije.

    Nemačka, jedan od najvećih kupaca Gazproma u EU, dobija gas preko gasovoda Severni tok.

    Da bi se to postiglo, Kijev treba da isplati 3,1 milijardu dolara duga Gazpromu, od kojih dve milijarde dolara do kraja oktobra. Zauzvrat, Gazprom će nastaviti isporuku gasa Ukrajini, obustavljenu u junu.

    Pregovori su blokirani zbog nemogućnosti Ukrajine da uveri Rusiju da mozze da plati dospele dugove i da obezbedi gotovinu za plaćanje novih isporuka.

    Evropska komisija razmatra zahtev Kijeva za dodatni zajam od dve milijarde evra, a Rusija čeka finansijske garancije da obnovi isporuke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE