Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska: Pola miliona ljudi ne da autoputeve

    Inicijativa "Ne damo naše autoceste" objavila je da je za referendum protiv monetizacije autoputeva u Hrvatskoj do sada prebrojano 487.612 potpisa.

    Inicijativa se okupila sa ciljem da se spreči predloženo davanje hrvatskih autoputeva pod koncesiju što je finansijski, ekonomski, bezbednosno i društveno štetno, a oni predlažu i referendum na tu temu.

    Oni očekuju da će doseći brojku od pola miliona potpisa, što bi značilo da će se referendum sprovesti, pod uslovom da ustavni sud ne sruši pitanje. Ministar saobraćaja u Vladi Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić pak ističe da odluku o referendumu ne može doneti niko drugi nego Ustavni sud.

     "Što se tiče samog operativnog posla ili programa nastavka provođenja procesa koncesije hrvatskih autoputeva i autoputa Rijeka-Zagreb, on se i dalje nastavlja. Tokom novembra dolaze i prve ponude od potencijalnih koncesionara, a o mogućem referendumu neće odlučivati niti organizatori referenduma niti ja, nego će o tome doneti odluku Ustavni sud. Ako do referenduma dođe, ja sam borben čovek, živim u ovoj zemlji, volim ovu zemlju i smatram da koncesije Hrvatskih autocesta definitivno imaju pozitivan uticaj, ne samo na budžeta i razduživanje preduzeća, nego i na onih milijardu i 400 koje će se vremenom oslobađati za ulaganje u državne puteve i železnice, a to su vam zapravo radna mesta u građevini", kaže ministar Hajdaš Dončić.

    Čelnici Inicijative "Ne damo naše autoceste" potpise će Saboru predati iduće nedelje, a kako bi se uštedelo na troškovima sprovođenja referenduma, predlažu da ga se održi zajedno s predsedničkim izborima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE