Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mali: Prihodi Beograda veći, deficit manji

    Rebalans budžeta grada Beograda za 2014. godinu, predviđa veće prihode i smanjenje deficita, izjavio je gradonačelnik Siniša Mali, dodajući da kapitalne investicije neće trpeti kroz planiranu štednju.

    Rebalans je napravljen na realnim principima, što je rezultiralo da su posle dugog niza godina ostvareni veći prihodi od planiranih. Planirana je maksimalna štednja i to na svim nivoima, istakao je gradonačelnik i naglasio da, uprkos štednji, kapitalne investicije ni na koji način neće trpeti.

    Ova gradska vlast nasledila je 15 milijardi dinara dospelih, a neizmirenih obaveza. Tokom ove godine i do kraja vratićemo skoro devet i po milijardi direktnim i indirektnim korisnicima budžeta, dok ćemo preostalih 5,5 milijardi rešiti do kraja godine, naglasio je Mali , na sednici gradske Skupštine.

    Za skoro milijardu dinara ostvareno je više prihoda nego što je planirano. Osim toga, smanjili smo obim zaduženja za 2,4 milijarde. Deficit na početku godine bio je oko 20,25 odsto, a na kraju godine 10,03 procenata, rekao je Mali.

    On je podsetio da je Beograd od 2012. godine prihvatio da 70 odsto poreza od zarada ide gradu, a svim ostalim lokalnim samouprava je to 80 procenata.

    Beograd je takođe i pomagao republici sa 10 milijardi dinara godišnje, a taj novac nije tražen u punom iznosu već samo dve milijarde, koje će omogućiti da GSP Beograd do kraja sledeće godine stane na noge, naglasio je Siniša Mali.

    Gradskim opštinama smanjeni su prihodi za svega 3,4 odsto. Sve lokalne samouprave od 2015. primeniće programsko, to jest projektno finansiranje, što je nov koncept budžeta umesto linijskog finansiranja, zaključio je Mali.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE