Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Globalni sporazum protiv utaje poreza

    Sporazum koji su u Berlinu potpisali predstavnici 51 zemlje, pomoći će poreskim vlastima da kontrolišu kretanje novca i smanje utaju poreza i pronevere, zbog kojih su države godišnje gubile na stotine milijardi evra.

    Ukupno 51 zemlja je potpisala sporazum prema kojem će od 2017. jednom godišnje razmenjivati poreske informacije o bankarskim računima i prihodima na privatnim računima. To će važiti samo za račune koji će biti otvoreni od 2016. Stari ostaju netaknuti.

    Nemački ministar finansija Wolfgang Schauble kaže da sporazum unosi nepristrasna pravila u fiskalnu oblast. "Vreme bankarske tajne u njenom starom obliku je prošlo. Sada postoje veće šanse da se otkrije utaja poreza", kaže Schauble.

    Potpisnice su članice Evropske unije, ali i zemlje koje drže do bankarske tajne poput Lihtenštajna i Švajcarske, poreski rajevi kao što su Kajmanska Ostrva i Britanska Devičanska Ostrva. Još 34 države će sporazum primenjivati od 2018.

    Izbegavanje plaćanja poreza nije samo nelegalno već i nemoralno. Onaj ko to radi trebalo bi da bude tretiran kao i svaki lopov. Ovaj dogovor je udarac njima, a zaštita poreskih obveznika koji teško rade, kaže ministar finansija Velike Britanije George Osborne.

    Sporazum je sastavljen na osnovu kriterijuma Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i predviđa kraj bankarske tajnosti. "Brzo smo došli do dogovora, sad je od ogromnog značaja obnoviti poverenje koje je javnost izgubila zbog ekonomske krize", kaže generalni sekretar OECD Jose Angel Gurría.

    Kritičari upozoravaju da je mnogo vremena ostalo do primene sporazuma. To će, kažu, omogućiti vlasnicima da sredstva razdvoje na više drugih računa. I pored sporazuma zemlje će moći da odlučuju s kim će automatski razmenjivati informacije.

    Švajcarska je već najavila da će podatke davati samo državama koje su važne za švajcarsku finansijsku industriju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE