Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nas modernizuju, a u minusu 560 miliona dolara

    Ruske državne železnice, koje planiraju niz projekata u oblasti modernizacije železičke infrastrukture u Srbiji, za devet meseci ove godine beleže gubitak od 24 milijarde rubalja, odnosno 563 miliona dolara.

    Čisti gubitak Ruskih železnica (RŽD) po ruskim obračunskim standardima, za devet meseci dostigao je 24 milijarde rubalja, u odnosu na dobit od 4,3 milijarde rubalja godinu dana ranije.

    Direktor RŽD Vladimir Jakunjin je u aprilu rekao da je kompanija prvi put napravila gubitak prvenstveno zbog neindeksacije teretnih tarifa za 2014. godinu. U prvom polugodištu kompanija je ostvarila 2,3 milijarde rubalja neto dobiti.

    U junu je šef kompanije objavio prognozu godišnjeg gubitka od 80 milijardi rubalja, u slučaju da RŽD ne uspe da indeksira tarife za prevoz nafte i naftnih proizvoda. Železnice su, međutim, od avgusta uspele da povećaju tarife za izvoz nafte i naftnih proizvoda 13,4 odsto.

    U skladu sa investicionim programom i finansijskim planom za period 2014-2016 neto profit kompanije za ovu godinu planiran je na nivou od 100 miliona rubalja.

    Prilikom posete Beogradu, prvi zamenik generalnog direktora RŽD Mansurbek Sultanov je naglasio da kompanija nastavlja rad u Srbiji i planira realizaciju niza projekata u saradnji sa srpskim partnerima.

    Na sastanku Sultanova sa rukovodstvom Studija B ocenjeno je da su svi strateški projekti u kojima učestvuju ruske železnice veoma zanimljivi za privlačenje srpskih privrednih subjekata i da zaslužuju veću pažnju medija u zemlji i regionu, saopšteno je iz te TV kuće.

    Železnice Srbije i RŽD International potpisale su prošle godine ugovor o ruskom izvoznom državnom kreditu vrednom 800 miliona dolara, iz kojeg će se u narednih nekoliko godina finansirati pet projekata modernizacije železničke infrastrukture i voznih sredstava u Srbiji.

    Za ovaj kredit i država Srbija obezbeđuje još 15 odsto učešća, pa je ukupna vrednost projekata modernizacije 941 milion dolara. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE