Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Austrija i Bugarska za Južni tok

    Izgradnja gasovoda Južni tok je prioritet za Bugarsku i Austriju, rekli su bugarski predsednik Rosen Plevneliev i njegov austrijski kolega Heinz Fischer, na konferenciji za novinare nakon bilateralnih razgovora.

    "Aktivno podržavamo Južni tok, kao mogućnost diversifikacije maršruta za isporuku gasa u jugoistočnu i centralnu Evropu. Informisao sam predsednika Fischera da u Bugarskoj postoji politički konsenzus po pitanju izgradnje tog gasovoda", naglasio je Plevneliev.

    On je podsetio da je projekat gasovoda, na zahtev Evropske komisije zamrznut i izrazio nadu da će u korektnom dijalogu s novim sastavom EK projekat dobiti zeleno svetlo, preneo je Tas.

    "U pogledu izgradnje Južnog toka smo saglasni – u projekat su uključene članice EU i NATO, gasovod će proći preko njihovih teritorija i očekujemo da će se naći razumno rešenje. Severni tok postoji i moramo da izgradimo i Južni tok", rekao je Fischer.

    Bugarska aktivno radi sa EK na rešavanju problema Južnog toka. Gasovod će biti izgrađen u skladu sa evropskim pravilima, a ne u suprotnosti s njima, naglasio je bugarski predsednik i apelovao "da Gazprom zaista sedne za jedan sto s novoizbranom EK i jednom za svagda reši pitanje Trećeg energetskog paketa i Južnog toka".

    Fischer je podsetio da u "odnosu na Južni tok postoje dve teme, izgradnja gasovoda, koju će realizovati nemačke, francuske, engleske i druge kompanije i drugo, korišćenje gasovoda za isporuke prirodnog gas.

    "U vezi sa korišćenjem gasovoda, naša kompanija OMV Norge AS već ima potpisan dogovor. Sve stavke evropskog zakonodavstva naša strana ispunjava. Ako su garancije potvrđene, nema razloga da se ne izgradi gasovod, to je suština austrijskog stava o Južnom toku", naglasio je Fischer.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE