Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iz državnog budžeta za stranačke nekretnine

    Naprednjaci dostavili Skupštini izmene Zakona o finansiranju političkih partija, prema kom će novac koji dobijaju iz budžeta za redovne aktivnosti, stranke moći da koriste i za finansiranje kampanje, skupova, kupovinu nekretnina, plaćanje prevoza i drugo.

    Ovo je predviđeno izmenama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, koje su naprednjaci u petak uputili u skuštinsku proceduru. Rasprava u parlamentu očekuje se sledeće nedelje, najverovatnije u utorak.

    U obrazloženju izmena navodi se da je važeća odredba, kojom se predviđa da partije mogu da kupuju nepokretnu imovinu samo od sredstava prikupljenih iz sopstvenih izvora, neopravdana, jer se nekretnine stranke koriste samo za političke aktivnosti.

    Predlogom, u koji su Novosti imale uvid, sredstva koja se iz budžeta izdvajaju za redovne stranačke aktivnosti smanjena su sa 0,15 na 0,1 procenat, a taj udeo računaće se od poreskih prihoda umesto od rashodne strane (koja je veća). Smanjen je i procenat koji je namenjen za izbornu kampanju i on će iznositi 0,07, umesto 0,1 odsto.

    Finansijski izveštaji i nadalje će se objavljivati na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije kao i na internet-stranici stranke, ali partija neće imati obavezu da ga dostavlja Službenom glasniku Republike Srbije.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE