Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lekovi jeftiniji i do 50 odsto

    Vlada Srbije usvojila je novi pravilnik o listi lekova, kojim će se u kasi Republičkog fonda zadravstveno osiguranje ostvariti ušteda veća od pet milijardi dinara godišnje, a izdvajanja osiguranika biće manja za oko 800 miliona dinara.

    Novi pravilnikom će se cene pojedinih medikamenata sniziti za 30 do 50 odsto, a primenjivaće se od 1. januara.

    Tako će, na primer, za lek atorvastatin sa liste A1, koji se koristi za lečenje masnoća u krvi kod moždanog udara i infarkta srca, umesto dosadašnjeg učešća od 814,72 dinara, ono iznositi 350 dinara.

    Za klopidogrel protiv zgrušavanja krvi, za koji sada učešće iznosi 561 dinar, ubuduće će pacijent doplaćivati za 50 odsto manji iznos. Za antidepresiv venlafain trenutno se plaća učešće 371,88 dinara, a ubuduće će biti svega 50 dinara.

    U RFZO tvrde da će novi pravilnik omogućiti i kvalitetnije lečenje, jer će deo sredstava ostvarenih uštedama u procesu realnog nivelisanja cena lekova biti preusmeren na uvođenje inovativnih lekova, za koje do sada nije bilo novaca.

    Uvođenje reda na tržište lekova u Srbiji bilo je praćeno velikim otporom proizvođača, ali su, suočeni sa odlučnošću da se cene postave na realne osnove, prihvatili nove uslove, kažu u RFZO.

    Samo nešto manje od pet odsto proizvođača nije prihvatilo nivelisanje cena. Novim pravilnikom domaći proizvođači lekova su dobili veće učešće na tržištu.

    Proizvođači lekova su se, dajući pismenu saglasnost na nove cene lekova, obavezali da će redovno i kontinuirano snabdevati tržište, pa u RFZO ne očekuju poremećaje u snabdevanju medikamentima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE