Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta je bitno znati kada poslujete sa Severnom Evropom?

    Ključ uspeha u poslovnim međunarodnim odnosima je razumevanje važne uloge kulture i interkulturalnih razlika u svetu biznisa. Bilo kojom sferom da se bavite, poznavanje i poštovanje običaja zemalja sa kojima sarađujete, imaće direktan uticaj na vašu profitabilnost, izgradnju međunarodne nadležnosti i sticanje konkurentske prednosti.

    S obzirom na to da je nacionalnih specifičnosti mnogo i da je teško biti svestan svake od njih, ključni faktori kada je reč o kulturalnim razlikama su: poznavanje jezika i potreba potrošača, a ne treba umanjiti ni uticaj govora tela. 

    Međutim kada su u pitanju pojedini delovi Evrope,  postoje i regionalne razlike. Ukoliko poslujete sa predstavnicima zemalja Severne Evrope, ovo su neke od sličnosti, odnosno razlika među njima.

    Po čemu su slične:

    1. Severnu Evopu čine Danska, Finska, Irska, Island, Švedska i Velika Britanija, i ono što ih povezuje jeste visok nivo upotrebe engleskog jezika. U poslovnoj komunikaciji, upotreba živahnih gestova, dodirivanje ili izražavanje emocija, najčešće nisu dobrodošli. Činjenice i tehnički detalji se cene. Tačnost je znak pouzdanosti i stizanje na vreme se uvek očekuje.

    2. Usvajanje i upotreba internet tehnologija u severnoevropskim državama je na jednom od najviših stupnjeva u Evropi. Facebook je najzastupljenija društvena mreža, ali se uglavnom koristi u privatne svrhe.

    3. Studentski plasmani se smatraju važnima, i popularni su oni koji potiču iz organizacija, jednako kao i sa samih univerziteta.

    Po čemu se razlikuju:

    1. Uticaj geografske rasprostranjenosti. Zbog blizine Velike Britanije i Irske Islandu, na Islandu se engleski jako dobro govori. Sa druge strane, u skandinavskim zemljama takođe je zastupljen visok nivo poznavanja engleskog, mada prednost ima švedski kao primarni, odnosno sekundarni jezik.

    2. Broj stanovnika u svim ovim zemljama je poprilično mali – ispod 10 miliona unutar zemlje, međutim, izuzetak je Velika Britanija. U ovoj ostrvskoj državi živi više od 65 miliona stanovnika. Što se tiče valute, samo dve zemlje – Irska i Finska su uvele evro, sve ostale su zadržale nacionalnu valutu.

    3. Postoje razlike u formalnosti sastanaka i poštovanju hijerarhije. Šveđani su, na primer, neformalni i naglašavaju otvoren, demokratski dijalog u fazama pregovora, dok je uvažavanje ustaljenog formalnog protokola od ključnog značaja za izgradnju i održavanje poslovnih odnosa u Velikoj Britaniji.

    4. Stil komunikacije. U skandinavskim zemljama, stil komunikacije je često otvoren, direkatan i precizan, dok Britanci i Irci vode računa da ne uvrede svoje poslovne partnere. Iz tog razloga, u Velikoj Britaniji i Irskoj, poslovna komunikacija može biti teška za ’čitanje’, a izvori neslaganja nisu uvek očigledni.

    Foto: FreeIMages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE