Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    TEMA BROJA: Prvi korak u fiskalnoj konsolidaciji

    Skupština Srbije, posle više od 12 sati rasprave po amandmanima, usvojila je krajem oktobra rebalans budžeta i prateće zakone kojima je predviđeno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija iznad 25.000 dinara. 

    Iako se konstatno govori o uštedama, rebalansom budžeta predviđeno je dalje povećanje deficita na 224,7 milijardi dinara, odnosno za 42 milijarde dinara, što je 4,64 odsto očekivanog bruto domaćeg proizvoda.

    Budžetski rashodi su povećni sa 1.113 milijardi na 1.122 milijarde, a prihodi smanjeni sa 930 milijardi, na 897 milijardi dinara.

    Naravno, istog momenta je reagovao Fiskalni savet i izašao sa cifrom da rebalans budžeta ukazuje na to da će stvarni deficit u 2014. biti 300 milijardi dinara, umesto 225 milijardi, kako se predviđa rebalansom. Što znači da je deficit povećan ne za 42 milijarde dinara nego za 117 milijardi dinara.

    Naime, Fiskalni savet je istakao da rebalans budžeta ne uključuje sve troškove koje Srbija ima usled lošeg poslovanja državnih i javnih preduzeća i banaka, kao i neke rashode koji se finansiraju iz projektnih zajmova. „Da su svi ti rashodi uključeni u rebalans budžeta, deficit Republike bi premašio 300 milijardi dinara“, istakli su u Fiskalnom savetu.

    Ceo tekst pročitajte u najnovijem broju BIZLife magazina

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE