Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BIZNIS AMBIJENT: Neslavan pad na listi Svetske banke

    Nedavno objavljeni izveštaj Svetske banke ’Doing Business 2015’ (DB 2015), prema rečima Duška Vasiljevića, stručnjaka za razvoj prvatnog sektora Svetske banke, pokazuje koliko su ostale zemlje napredovale dok je Srbija uglavnom stagnirala.

    Prema staroj metodologiji Srbija je u DB 2014 bila na 94. mestu. „U međuvremenu je metodologija promenjena i po tako izmenjenoj metodologiji Srbija je zauzela u DB 2014 77. mesto, da bi u DB 2015 bila na 91. mestu“, kaže Vasiljević. Pad od 14 mesta zaista nije za pohvalu posebno za državu koja planira da privuče strane investitore.
    „Razlozi koji su pre svega doveli do tako drastičnog pada, nisu uslovljeni time što se situacija za poslovanje u Srbiji drastično pogoršala nego zbog toga što su ostale zemlje otišle dalje u popravljanju uslova za poslovanje u njihovim zemljama, i to na daleko brži način od Srbije. Dok je Srbija stagnirala u primeni reformi“, naglašava naš sagovornik.

    Srbija je ubedljivo najlošije kotirana kada je reč o dobijanju građevinskih dozvola, jer je za te dozvole potrebno čak 16 procedura i 264 dana. Od 189 zemalja Srbija je po tom osnovu na 186. mestu. „Procedura je za dobijanje građevinskih dozvola je komplikovana, traže se brojne dozvole i odobrenja, zato i dalje po ovom osnovu Srbija izuzetno lošu poziciju. Pitanje se nikako ne rešava. Neophodan je novi zakon, ali treba znati da se ovo pitanje neće rešiti samo po sebi rešiti, jer u davanju ovih dozvola učestvuju opštine, javna predzeća, lokalna komunalna preduzeća, direkcije za izradnju grada… Zato je potrebna  ozbiljna aktivnost, koordinacija i napor svih onih koji u učestvuju u davanju ovih dozvola“, upozorava Vasiljević.

    Ceo tekst pročitajte u najnovijem broju BIZLife magazina

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE