Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako su `poslovali` Perčević i Dunav osiguranje?

    Veze Gorana Perčevića, uhapšenog vlasnika "Interkomerca" i još sedam zavisnih preduzeća, dopiru do velikih državnih preduzeća poput "Dunav osiguranja" koje je kupovalo vrednosne papire i tako ga kreditiralo, iako je znalo da do novca nikada neće doći, pišu Novosti.

    Perčevićeve firme, pre svih, "Interkomerc" i "Koteks" izdavale su vrednosne papire i tako dolazile do "svežeg" novca, prihvatajući obavezu da će, kada doće rok dospeća, "Dunav osiguranju" platiti s kamatom.

    Tako je "Dunav osiguranje", piše list, kupilo prošle godine vrednosne papire (obveznice) "Interkomerca" u vrednosti od 194 miliona dinara s kamatom od devet odsto i "Koteks-a" u vrednosti od 149 miliona dinara sa istom kamatom, ali i drugih firmi domaćih tajkuna.

    "Interkomerc" i "Koteks" su svoje obveznice "Dunav-u" prodavali u više navrata, u ukupnoj vrednosti od 343 miliona dinara (stanje na dan 31.12.2013.). Čak je i sama služba za plasman i investicije "Dunav osiguranja" obavestila svoju Upravu da su "probili" zakonski limit maksimalne količine novca koju smeju da ulože u hartije od vrednosti Perčevićevih preduzeća", prenosi list.

    Pravilo nalaže da ne sme da se pređe granica od jedan odsto od visine tehničkih rezervi između ostalih služe za isplatu štete, a što je u slučaju Perčevićevih preduzeća, dostiglo 1,79 odsto tih rezervi.

    Zbog nemogućnosti naplate emitovanih obveznica preduzeća, a pošto su preduzeća bila nelikvidna i njihovi računi u blokadi, "Dunav osiguiranje" je aktiviralo menice preko banaka i pokrenulo postupak aktiviranja hipoteka i zaloga nad pokretnim stvarima.

    "Dunav osiguranje" je istovremeno otpisalo neke dospele (nenaplaćene) obveznice "Interkomerca", "Koteksa" i drugih takvih preduzeća u ukupnom iznosu od 720,3 miliona dinara.

    Na taj način "Dunav osiguranje" je, praktično, svesno kreditirao uz navodnu kamatu, neka preduzeća iako je znao da do novca nikada neće doći, pišu Novosti.

    Foto: YouTUbe

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE