Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta su problemi privrede u Srbiji?

    Na predstavljanju rezultata istraživanja koje je, četvrtu godinu zaredom, sproveli USAID i PKS na uzorku 1.000 preduzeća iz Srbije, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije, je rekla da ono što se dešava u prethodnih nekoliko meseci jasno pokazuje u se vlada kreće u dobrom pravcu.

    Čine se veliki napori na stvaranju zakonskog okvira za poslovanje kao što je priprema novog zakona o planiranju i izgradnji. Ona je podsetila je da je Srbija na listi konkurentnosti na 96. mestu u svetu, naglašavajući da to moramo da popravimo.

    Napomenula je da su među najvećim problemima za poslovanje privrede komplikovane administrativne procedure, kao i čekanje na izdavanje dozvole za gradnju i do 28 dana.

    Vršilac dužnosti predsednika PKS Milivoje Miletić rekao je da je poboljšanje uslova poslovanja izuzetno značajna tema za poslovnu zajednicu u našoj zemlji, a svrha ankete je da ukaže na sve one probleme u poslovanju

    Kreatori ekonomske politike treba da imaju u vidu sve naznačene probleme i da menjanjem postojećeg i donošenjem novog regulatornog okvira poboljšaju okruženje, Privrednici očekuju da naajvljene reforme budu sveobuhvatne, jer su problemi srpske privrede strukturne prirode, nasleđene iz ranijeg perioda, kazao je Miletić.

    Na istom skupu, ambasador SAD u Srbiji Michael Kirby izjavio je da je Vlada Srbije napravila mnoge pozitivne korake za poboljšanje uslova poslovanja čemu će, kako veruje, dodatno doprineti najavljeno usvajanje dva važna zakonska akta – o planiranju i izgradnji i o inspekcijskom nadzoru.

    Kirby je ponovio da će SAD nastaviti da pomaže Srbiju u ključnim reformskim procesima.

    Joe Lowther, direktor USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja, rekao je da se privrednici u Srbiji najviše žale na visoke poreze pa mnogi izbegavaju da ih plate, na komplikovane administrativne procedure za dobijanje dozvola i ne žele da se zadužuju kod banaka zbog visokih kamata.

    Jedan od najvećih problema srpske ekonomije je visoka stopa "sive" ekonomije, koja je među najvišima u Evropi, uprkos donošenju novog Zakona o radu koji je trebalo veliki deo tog problema da uvede u legalne tokove, rekao je Lowther.

    Godišnja Poslovna anketa USAID-a predstavlja najobuhvatnije istraživanje konkurentnosti u Srbiji.

    Njeni nalazi predstavljaju međugodišnje uporedive podatke o poslovnom okruženju i ukazuju na oblasti u kojima su reforme neophodne, kako bi se unapredilo okruženje u kome preduzeća mogu da se razvijaju i otvaraju nova radna mesta.

    Anketa 1.000 preduzeća se sprovodi u sektoru malih, srednjih, velikih preduzeća i preduzetnika kako bi se identifikovali ključni problemi i izazovi sa kojima se privrednici suočavaju.

    Anketa utvrđuje i trenutne stavove privrednika iz privatnog sektora u pogledu regulatornog okvira za poslovanje u Srbiji i prepoznaje pravna, regulatorna i pitanja politike za koja preduzeća smatraju da imaju najbitniji uticaj na konkurentnost.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE