Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stranci i Kostić u trci za PKB

    Deset investitora zainteresovano za Poljoprivredni kombinat Beograd, a čak 13 za PKB plantaže, među kojima je vlasnik MK grupe Miodrag Kostić, ali i nemačka, kineska, italijanska i danska preduzeća.

    Kostić želi da kupi i PKB i PKB plantaže, ali će srpski biznismen u ovoj trci imati ozbiljnu konkurenciju. Na crtu za PKB izašlo je još devet zainteresovanih kandidata, a najozbiljnije su danska firma Bigadan koja se bavi proizvodnjom postrojenja za pravljenje struje iz biomase, kao i nemačka EES Group GmbH iz iste branše održive energije, pišu Novosti.

    Zbog PKB je Agenciji za privatizaciju pisao i kineski JB Euity Limited, koji ipak nema sedište u ovoj zemlji, već prema dostupnim informacijama, posluje na relaciji Edinburg – Hongkong.

    Osim Kostićeve firme, još samo jedna sa liste je iz poljoprivredne delatnosti. TerraProduct61 iz Leušića kod Gornjeg Milanovca, u vlasništvu je azerbejdžanske firme, jednog turskog državljanina i domaćina etno-sela Rajski konaci Radiše Jevtovića.

    Od domaćih privrednika, kao potencijalnog gazdu PKB sebe vidi i Miloš Paunović, ali i Austrijanac Jozef Kaltenger, vlasnik kompanije u oblasti međunarodne trgovine i razvoja i glavni urednik magazina udruženja poljoprivrednih novinara.

    Konkurisala je i firma SDB&AIT čiji je osnivački kapital 100 dinara. Vlasnici su Slobodan Dimitrijević i stanovnik Rusije Andrej Ivanovič Tanazli. Svoju ponudu poslao je i vlasnik jedne beogradske firme koja trguje auto-delovima i zapošljava troje ljudi. Posluje u plusu, ali sa dobiti od 7.000 dinara.

    PKB ima više od 30.000 grla stoke. Godišnja projektovana proizvodnja iznosi 65 miliona litara sirovog mleka. Prošlu godinu PKB je završio sa poslovnim gubitkom, ukupan nivo zaduženja kompanije je oko 65 miliona evra. Vrednost imovine procenjuje se na oko 220 miliona evra, a prosečna plata u kompaniji je 424 evra.

    U igri za kupovinu PKB plantaža je čak 13 investitora, od kojih je troje iz Italije, devetoro iz Srbije, a jedno pismo stiglo je iz SAD. Direktor PKB plantaža Vladan Zarić kaže da su najveće interesovanje pokazale tri italijanske kompanije Centalzoo, Bruno S.r.l. i Ferrante.

    Predstavnici ovih kompanija su dolazili kod nas i veoma su zainteresovani za strateško partnerstvo. U pitanju su ozbiljne firme koje su lideri u preradi voća i mesnoj industriji, kaže Zarić. Postoji čak mogućnost i da se udruže u konzorcijum i da nastupe zajedno. Čak bi mogla da im se priključi, kao manjinski partner, i domaća firma Agrosava.

    Onaj ko kupi Plantaže ući će u posed 1.500 hektara zemlje u vlasništvu firme, a na raspolaganju će imati i oko 1.500 hektara državnog zemljišta koje ovo preduzeće obrađuje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE