Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Notari se lepo ovajdili

    Građani Srbije su u prvom mesecu rada javnih beležnika na ime naknada za javnobeležničke zapise i overe ugovora kod notara izdvojili više od 84 miliona dinara, na osnovu podataka o porezu koji su za septembar uplatili notari, javlja B92.

    B92 je pokušao da dođe do podatka koliko su notari prihodovali za prvih mesec dana rada. Odgovor na ovo pitanje dobijen je na osnovu PDV koji su notari uplatili za prvih mesec dana rada. U odgovoru Poreske uprave stoji da su notari uplatili 16,8 miliona dinara na ime poreza na dodatu vrednost.

    Dakle samo u prvom mesecu u proseku u svakoj notarskoj kancelariji građani su uplatili 800 hiljada dinara. Do uvođenja notara sve ovo građani bi uplatili sudovima i to bi išlo direktno u budžet. Sada većim delom raspolažu notari kojih je samo 93 i država im je osigurala sigurne prihode.

    Javni beležnici su osim PDV na ime drugih obaveza prema podacima poreske uprave uplatili još 7 miliona dinara. Tvrde da su zaposlili 300 ljudi i da im kada plate sve troškove na kraju ostane prosečno oko hiljadu i po evra.

    Notari nisu imali obavezu fiskalnih kasa u prvih mesec dana, ali tvrde da su sav prihod prijavili i platili PDV. Od novembra pa na dalje 30 odsto će neoprezovanog dela uplaćivaće sudovima.

    Uporedne analize o tome da li je budžet i koliko izgubio uvođenjem javnih beležnika nema. Prema podacima vrhovnog kasacionog suda, osnovni sudovi na ime takse u septembru su naplatili 93 miliona dinara manje nego u maju i 120 miliona manje nego u aprilu.

    U septembru su notari uplatili oko 24 miliona ukupno na ime poreza i ostalih dažbina. Dakle budžet jeste manje prihodovao. Ipak, činjenica je i da sudovi zbog štrajka advokata od sredine septembra praktično ne rade pa je verovatno i naplata ostalih taksi takođe nešto manja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE