Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prodaja PKB protivustavna?

    Država ne sme da privatizuje Poljoprivredni kombinat Beograd, više od 90 odsto kapitala nalazi se u državnoj svojini, a prodaja zemljišta kao prirodnog resursa, u takvoj strukturi, protivzakonita je i protivustavna, tvrde stručnjaci.

    Ovo za Novosti tvrdi profesor Miladin Ševarlić, savetnik Ekonomskog instituta. Kako kaže, svaki izgovor da je PKB vlasništvo Beograda, pravno i činjenično je apsurdan, jer u Srbiji postoji samo jedna državna svojina.

    Sva druga imovina u državnoj svojini, koja je data na korišćenje loklanim samoupravama, uključujući i Beograd, ne može biti njihovo parcijalno vlasništvo, već isključivo države Srbije, ističe Ševarlić.

    Ako su političari već odlučili da prodaju poslednje bastione srpskog modernog agrobiznisa, zašto ne sačekaju juli 2017. godine. Tada ćemo biti obavezni i da prodajemo poljoprivredno zemljište kupcima iz EU. Ili se prodaja, u minut do dvanaest, namešta da bi kupci u ovoj preranoj privatizaciji, kao budući preprodavci trgovcima iz Evrope, zaradili više i brže.

    Profesor Ševarlić naglašava da bi bilo bolje kada bi PKB bio u državnoj svojini i postao repro centar za govedarsku i svinjarsku proizvodnju. I to ne samo za Srbiju, već i za zemlje CEFTA regiona, Rusiju i zemlje Carinske unije.

    Ako PKB ima dugova, Grad Beograd uvek može da proširi urbanističko i industrijsko područje. Onda bi tih 300 ili 1.000 hektara prodao po ceni koja bi, verovatno, bila veća, od ukupne cene koju će unapred namešteni kupac platiti za svih 30.000 hektara zemljišta i više od 20.000 grla goveda, smatra ovaj stručnjak.

    Tu su i staklenici na nekoliko hektara zemlje, na stotine novih traktora, kombajna i druge poljoprivredne mehanizacije. Jedini izvestan biznis, ne samo u Srbiji već i u čitavom svetu, jeste proizvodnja hrane.

    PKB ne bi trebalo još prodavati, jer u žurbi mogu da se naprave greške, pa da država ostane bez mleka, smatra agroekonomista Milan Prostran. Uz to, pitanje je da li će novi vlasnik da nastavi da se bavim mlekarskom proizvodnjom ili će da pobegne od stočarstva.

    PKB dnevno proizvede 200.000 litara mleka. To je najveća fabrika mleka u ovom delu Evrope. I zbog toga nikako ne bi smela da trpi istu sudbinu kao i ostala poljoprivredna preduzeća koja su loše privatizovana i opljačkana, kaže Prostran.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE