Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF nam `kroji` poskupljenja

    Skuplji gas, struja i negazirani sokovi moguće mere za punjenje republičkog budžeta, dok ekonomisti tvde da nove cene kroji Međunarodni monetarni fond zbog kašnjenja sa reformama u srpskim javnim preduzećima.

    Lista nameta koji će naredne godine okrnjiti kućni budžet mogla bi da se proširi i na dodatne akcize za struju i sokove, ali i povećanu cenu prirodnog gasa, pišu Novosti.

    Ipak, novac od poskupljenja verovatno neće otići u obnovu postrojenja već bi, pod pritiskom MMF, benefit od skupljih energenata i sokova mogao direktno da se slije u republičku kasu. Umesto planiranog poskupljenja struje na kraju zime, država bi od 1. aprila mogla da uvede dažbinu koja zaobilazi EPS i za deset do 15 odsto više "puni" državni budžet.

    Prema mogućem scenariju, koji se priprema u Vladi Srbije, bezalkoholna pića koštala bi za dinar ili dva više i to već od Nove godine. Slično je i sa cenom gasa, jer se od početka naredne godine ne menja osnovica već dodatni troškovi za transport, koji plavi energent "dižu" za oko dva dinara.

    Opipavanje javnosti na vest o poskupljenju struje i sokova, ekonomski analitičar Saša Đogović objasnio je kao jedan od načina da se predupredi eventualano kašnjenje u najavljenoj reformi državnih preduzeća i onih u restrukturiranju.

    Verovatno je MMF tražio da se, zbog eventualnog odstupanja od planova, nađe siguran i predvidljiv način dodatnog punjenja budžeta. Očekujem da dođe do smanjenja potražnje sokova i bez uvođenje akciza, jer su smanjene plate u javnom sektoru i penzije.

    Sa strujom će, pak, biti veći problem jer ona mora da se troši. Doći će do kašnjenja u plaćanju, pogotovo onih sa malim primanjima. Država tu mora da pomogne. Nove akcize za struju za građane praktično znače poskupljenje električne energije.

    I čelnici dva najveća energetska preduzeća potvrđuju da su ovo poskupljenja "igre velikih igrača". Iz EPS su rekli da zvanično nisu bili obavešteni o mogućnosti uvođenja akciza na struju jer je ovo pitanje u nadležnosti Vlade.

    Direktor Aleksandar Obradović je precizirao da će uštede u EPS pratiti MMF. U svom planu i programu podrške Srbiji, MMF je EPS stavio kao firmu preko koje će se gledati kako reforma javnog sektora napreduje, rekao je Obradović.

    Korekciju cena slično pravda i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, koji je rekao da će MMF u aranžmanu ovoga puta nadgledati i preduzeća, dodajući da je od Vlade  dobio nalog da od 1. januara svi moraju da plaćaju gas.

    Ukoliko se želi da Srbijagas bude konkurentan na tržištu i da se smanji pritisak na budžet, transport gasa mora da bude skuplji za dva dinara i mrežarina mora biti podignuta na realnu cenu. Te tri mere će, kako je naveo, doneti nedostajućih oko 100 miliona dolara godišnje budžetu Srbije.

    Poskupljenja će, smatra ekonomista Danilo Šuković, biti novi udar na životni standard i značiće dalju ekspanziju siromaštva u koju zapada sve veći deo i srednje klase.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE