Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto i kako da što pre naučite strani jezik?

    U današnje vreme, poznavanje barem jednog stranog jezika, važno je koliko i pričanje na maternjem jeziku. Na engleskom, koji je u zemljama širom sveta zastupljen kao drugi jezik posle nacionalnog, ljudi postepeno počinju i da razmišljaju, tako da se on, kada je reč o novom dobu i mlađim generacijama, svrstava u red elemenata osnovne ili neophodne kulture.

    Poznavanje stranog jezika je od posebnog značaja u poslovnom svetu, ukoliko želite da se istaknete, da vas ozbiljno shvate, da uspete i ostvarite dobru saradnju sa predstavnicima stranih zemalja. Ovo se naročito odnosi na ljude koji se bave politikom i međunarodnim odnosima, ili su na bitnim državnim funkcijama, jer zbog lošeg znanja engleskog jezika koji je univerzalan, internacionalni i koji ruši mnogobrojne poslovne barijere i otvara vrata za prilike i budućnost – lako mogu postati predmet podsmeha, a njihova poruka može otići u pogrešnom smeru.

    Ovo je 10 razloga zašto da učite strani jezik:

    1. Stvaranje više pozitivnog životnog stava, a rušenje predrasuda prema različitim ljudima
    2. Vežbate analitičke, govorne i poslovne veštine što vas čini relevantnijim i sposobnijim
    3. Usvajate principe nove kulture i bolje je razumete, pri čemu su veće šanse da je i prihvatite
    4. Unapređujete kreativnost
    5. Rešavanje određenih problema ili apstraktnih pojmova je olakšano, uz učenje novog jezika
    6. Pomažete sebi prilikom putovanja
    7. Vežbate i poboljšavate veštine slušanja i memorije
    8. Učenje jezika ruši barijere među ljudima, jer oslobađa od straha i neizvesnosti
    9. Otvaranje vrata umetnosti, muzici, modi, filmu, filozofiji, nauci…
    10. Relaksiranje i opuštanje, zabava i otklanjanje napetosti

    Ovo je 7 načina kako da usvojite strani jezik:

    1. Budite strpljivi i realni prema sebi. Za početak, zadajte sebi mali cilj, kako se ne biste osećali preplavljeno informacijama i demotivisano. Nemački prevodilac Judith Matz predlaže: Pokupite 50 reči iz nekog jezika i počnite da ih primenjujete na ljude, a onda postepeno počnite da usvajate gramatiku.

    2. Učinite učenje jezika važnom promenom životnog stila. Profesor engleskog jezika, Elisabeth Buffard je, za vreme 27 godina duge karijere, zaključila da je ono što razdvaja odlične studente od prosečnih – doslednost u radu. Stvorite naviku učenja stranog jezika koju ćete primenjivati stalno, bez obzira na okolnosti.

    3. Neka vaša kuća bude u znaku jezika koji učite. Što više reči stranog jezika unesete u svoj svakodnevni život, vaš mozak će prepoznati kao nešto korisno i vredno preokupacije. Koristite svaku priliku da budete izloženi novom jeziku, smatra ruski prevodilac Olga Dmitrochenkova. Obeležite neke predmete u kući sa etiketom o značenju, čitajte deci knjige ili preslušavajte snimke – na stranom jeziku.

    4. Nova tehnologija vam može značajno pomoći. Osim što je putem sajta Google sve dosupno i lako, probajte da podestite svoj mobilni telefon, odnosno pretraživač na kompjuteru, tako da bude na nekom stranom jeziku. Holandski prevodilac Els De Keyser preporučuje Duolinguo za učenje gramatike, a Anki za usvajanje i pamćenje reči.

    5. Posmatrajte novi jezik kao otvorena vrata za mnoga nova iskustva. Prema mišljenju španskog prevodioca Sebastiana Bettija, učenje jezika je uvek bilo u vezi sa fokusom na sticanje korisnog i lepog iskustva. On kao primer navodi zabavne stvari, bilo da je reč o muzici, filmu ili putovanju. Italijanski i francuski prevodilac Anna Minoli naučila usavršila je engleski jezik gledajući američke filmove bez prevoda, a slična je situacija i sa hrvatskim prevodiocem Ivanom Stamenkovićem koji je u detinjstvu naučio engleski zahvaljujući Cartoon Networku. Stoga, ukoliko vam sledeći put, možda, zatreba recept za neku tortu, potražite ga na nekom od stranih jezika!

    6. Steknite nove prijatelje. Interakcija je ključ u novom jeziku – naučiće vas da intuitivno izrazite svoje misli, umesto da u glavi prevodite svaku rečenicu pre nego što je izgovorite. Pronađite izvorne govornike u blizini ili povežite se sa strancima putem interneta, gde dva volontera pomažu jedan drugome u vežbanju stranog jezika. Fokusirajte se više na aktivno, nego na pasivno učenje jezika, jer su praksa i govorna vežba suštinske za sticanje znanja i adekvatnu primenu novog jezika.

    7. Ne budite zabrinuti zbog potencijalnih grešaka. Jedna od najčešćih prepreka za učenje i pričanje stranog jezika je strah od greške. Judith Matz se priseća kako je pričajući sa jednim dečakom Italijanom, shvatila da im je nivo italijanskog isti, što joj je bilo simpatično i dalo podstrek za dalje učenje i napredovanje. Ukoliko napravite grešku, a nakon toga ne nastavite da radite i pričate, nikada nećete naučiti strani jezik. Ne razmišljajte o broju grešaka, već o cilju i o onome što radite da pospešite svoje znanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE