Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blokade u Belgiji u susret generalnom štrajku

    U Belgiji je zbog vladinih mera štednje počeo štrajk u četiri od deset belgijskih provincija, zbog kojeg je luka Antverpen praktično blokirana, a železnički i autobuski saobraćaj odvijaju se otežano.

    Vozovi koji su jutros stigli iz Pariza u Brisel kasnili su pola sata, a oni koji su planirali put avionom imali su poteškoća da se probiju do briselskog aerodroma, pošto su štrajkači postavili barikade na putu.

    Povod za štrajk je namera vlade da u narednih pet godina sprovede reforme u cilju uštede oko 11 milijardi evra. To između ostalog podrazumeva odlazak u penziju sa 67, a ne sa 65 godina kao sada. Te mere donela je nova belgijska vlada.

    Prilaz luci u Antverpenu su blokirali lučki radnici, a belgijski mediji javili su da je oko 30 brodova sprečeno da je napusti.

    Autobuski i železnički saobraćaj praktično su u prekidu, a štrajkači su sprečili prilaz nekim od industrijskih zona. Štrajk je organizovan nepune tri nedelje pošto je 6. novembra 100.000 ljudi u Briselu protestovalo zbog namere vlade da liberalizuje tržište i uvede mere štednje.

    Belgija ima dugu tradiciju kolektivnog pregovaranja poslodavaca i zaposlenih, a koalicione vlade često su uspevale da izbegnu društvene sukobe. Sadašnja koaliciona vlada, prva je posle nekoliko decenija koja to nije u stanju.

    Štrajk je zahvatio je i privatni i državni sektor u Flandriji i Valoniji, a za 15. decembar u Belgiji je najavljen generalni štrajk.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE