Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Arapi traže srpsko meso, voće i povrće

    Ujedinjeni Arapski Emirati zainteresovani su da iz Srbije uvezu meso, mesne prerađevine, voće i povrće prema standardima kupaca u toj zemlji, a do kraja godine Srbiju bi trebalo da poseti delegacija kompanija iz Emirata.

    Ti proizvodi ne smeju sadržati alkohol, primese svinjskog porekla, pojedine aditive i emulgatore. Halal sertifikat ima 70 kompanija u Srbiji. Srbija u Emirate izveze robu vrednu tek 800.000 dolara.

    "Široka je lepeza proizvoda kada implementirate halal standard. U firmi koja flašira čistu izvorsku vodu mnogo je lakše nego u firmi koja pravi konditorske proizvode", ističe direktor sertifikacije halal proizvoda Zaki Šaltaf. Sertifikacija traje od dve nedelje do mesec i po dana i obnavlja se svake godine.

    U Emirate izvozimo mineralnu vodu i praškaste proizvode iz konditorske industrije, a sada stižu i novi zahtevi. "To tržište je poslalo zahtev za kvalitetnim jagnjećim i goveđim mesom i zainteresovani su za voće i povrće, a mi sada moramo da radimo na količinama", objašnjava pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić.

    Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije kaže da Srbija radi sa 40 do 60 odsto iskorišćenosti kapaciteta i da je cilj da izvoz povuče proizvodnju. Šansa je pre nekoliko meseci stigla i u pirotski kraj. Trgovci iz arapskih zemalja tražili su da otkupe jagnjad, ali je problem bila potrebna količina.

    Ako bismo ušli u neke trgovinske odnose sa trgovcima iz arapskih zemalja, možda bismo imali neku isporku za oko dve nedelje, kaže Goran Popović iz Opštine Pirot.

    O potencijalu tržišta islamskih zemalja govore brojke. Obuhvata milijardu i osamsto miliona potrošača i godišnje raste od 10 do 15 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE