Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Moskva traži hitan odgovor Sarajeva

    Zbog nerealno velikog izvoza pojedinih proizvoda iz Bosne i Hercegovine u Rusiju i sumnje da roba iz Evropske unije preko BiH završava na njihovom tržištu, Moskva traži odgovore od Sarajeva.

    U krajnjem slučaju mogla bi da uvede i sankcije i zabrani uvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH, pišu regionalni mediji.

    Za početak, Rusija od institucija BiH traži hitan odgovor o tome koliko BiH proizvede određenih poljoprivrednih proizvoda i na kojim površinama je to zasađeno, pre svega jabuka, krušaka, krompira i grožđa.

    "Plašimo se zabrane izvoza iz BiH u Rusiju i na to smo upozoravali, jer znalo se da će nakon što je Rusija uvela sankcije EU doći do pritiska na BiH u smislu da se preko nje izvozi u Rusiju", rekao je predsednik Udruženja voćara Dragoja Dojčinović.

    Inače, i ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor nedavno je održala hitan sastanak sa predstavnikom Ambasade BiH u Moskvi jer se, prema njihovim podacima, uvoz voća i povrća povećao više od tri puta. 

    Prema informacijama potvrđenim iz više izvora, situacija s izvozom u Rusiju iz BiH je potpuno jasna. Radi se o tome da nakon što je Rusija uvela sankcije zemljama EU, poljoprivrednici i proizvođači iz tih zemalja preko BiH pokušavaju svoju robu da plasiraju u Rusiju.

    "To ne rade proizvođači već mešetari i tajkuni koji su iskoristili momenat i verovatno uvoze i vrše reeksport", kaže Dojčinović i naglašava da će, izgleda, šansu od ruskih sankcija Briselu iskoristiti samo tajkuni i pojedinci.

    Sa druge strane, u UIO BiH kažu da će u narednom periodu izvršiti analizu izvezenih proizvoda u Rusiju. Ako bude potrebe, radićemo provere i na terenu, rekao je portparol UIO Ratko Kovačević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE