Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slobodna Dalmacija: Iz Splita u Njujork preko Beograda?

    Air Serbia, čiji je strateški partner Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, razmatra mogućnost da se u drugoj polovini 2015. uvede linija Split – Njujork, ali preko Beograda, piše Slobodna Dalmacija.

    "Dok Croatia Airlines spava poslovnim zimskim snom, kompanija Air Serbia žestoko cilja na hrvatsko tržište, ali i još dalje, preko okeana", navodi taj hrvatski list.

    Kako je navedeno, u upravi srpske aviokompanije nisu želi o tome da govore, s obzirom da treba razmotriti sve računice takvog interkontinentalnog poduhvata, ali i pre prvog leta dobiti sve potrebne dozvole američkih vazduhoplovnih vlasti.

    "Kada je reč o našim prekookeanskim letovima, u toku je ispitivanje izvodljivosti projekta i već smo više puta javno saopštili da se nadamo da ćemo uspostaviti letove do kraja 2015. godine. Međutim, još uvek je rano za neke konkretnije najave", kaže predstavnik Air Serbia Arsen Rudan.

    Avioni će od beogradskog Surčina od leta iduće godine leteti svakodnevno prema Resniku, kod Splita, Dubrovniku i Puli, a dvaput dnevno i za Zagreb.

    Srbija je dobila dozvolu za direktne letove do severnoameričkog kontinenta od druge polovine 2015. godine.

    Međutim, linije do gradova u SAD-u moraju pričekati i dodatne procene američkih vlasti.

    Prvi korak prema direktnim letovima za SAD posle 20 godina ne znači da je to kraj posla pošto kompanije i aerodromi s kojih bi poletali avioni, u ovom slucaju Split i Beograd, treba da prođu dodatne provere.

    Kako je navedeno, čeka se i "zeleno svetlo" američkog ministarstva za prevoz, koje procenjuje ekonomsku opravdanost, ali i eventualni sukob interesa s kompanijama iz SAD-a.

    Zadnji korak je potvrda za avione koji moraju ispunjavati uslove za prekookeanske letove, ali budući da vlasnik Air Serbia raspolaže s ozbiljnim kapitalom, to neće biti ni najmanji problem, navodi Slobodna Dalmacija.

    Air Serbia trenutno ima flotu od deset uskotrupnih i pet turboelisnih aviona, a nedavno je potvrdila narudžbinu 10 airbusa tipa A320 neo, ukupno vrednih milijardu dolara.

    Etihad je jedna od najboljih firmi u svojoj branši u svetu, koja godišnje preveze 10 miliona putnika.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE