Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Ozbiljna sumnja u ustavnost smanjenja`

    Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je ozbiljnu sumnju u ustavnost zakona kojima se umanjuju penzije i plate zaposlenih u javnom sektoru.

    Janković je tokom sastanka sa predstavnicima Udruženja sindikata penzionera Srbije i Udruženja vojnih penzionera Srbije izneo uverenje da će Ustavni sud naći vremena da, u razumnom roku, meritorno odluči o podnetim inicijativama za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kojim je predviđeno njihovo smanjenje.

    Inicijativu za ocenu ustavnosti podneli su predstavnici tog udruženja koji smatraju da su im donošenjem tog zakona povređena Ustavom garantovana prava, pre svega pravo na imovinu.

    Navedeno je i da su predstavnici Udruženja vojnih penzionera Srbije zaštitniku građana izneli i problem koji vojni penzioneri imaju sa usklađivanjem visine penzija iz razloga što PIO Fond ne izvršava odluku Ustavnog i presude Vrhovnog kasacionog suda i Upravnog suda.

    Predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije predali su ranije Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti zakona o smanjenju penzija.

    >>>>Država im smanjuje penzije, a duguje im povećanje

    "Pokrećemo inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređenju načina isplata penzija, jer smatramo da je taj zakon neustavan. Penzionerima ne sme biti uzet nijedan dinar."

    Očekujemo da našu inicijativu Ustavni sud razmatra po hitnom postupku. Iskoristićemo sve pravne mogućnosti u zemlji, a ukoliko ne budemo zadovoljni ići ćemo i do suda u Strazburu, rekao je podpredsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Mihajlo Vesović.

    "Apelujemo na Ustavni sud da pod hitno počne da rešava ovaj problem", kazao je Vesović, koji smatra da bi taj sud morao da uvede privremenu meru kako se taj zakon ne bi sprovodio dok se ne donese rešenje o tome da li je ustavan ili nije.

    Prema rečima predsednika Udruženja sindikata penzionera Srbije Milorada Vujasinovića, njihovu inicijativu podržala je i Međunarodna konfederacija sindikata penzionera i starijih, u kojoj je ovo udruženje pridruženi član, a u februaru sledeće godine biće primljeni u redovno članstvo.

    Vujasinović je rekao da će predstavnici te međunarodne konfederacije uputiti pismo premijeru Aleksandru Vučiću i ukazati na nepravilnosti zakona kojim se smanjuju penzije. "Kad vam neko bez pitanja gurne ruku u džep, onda to nije štednja i kod nas ima mnogo drugačijih izraza za takvu vrstu ponašanja", zaključuju predstavnici tog udruženja.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE