Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EK otkriva detalje sporazuma sa SAD

    Evropska komisija obećala je da će povećati broj dokumenata dostupnih javnosti koji se odnose na pregovore o novom sporazumu o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi osigurala podršku za taj sporazum.

    Komisija je potvrdila da će objaviti sve pregovaračke dokumente o tom sporazumu, tzv. TTIP, koje već šalje vladama država članica i zastupnicima u Evropskom parlamentu i da će smanjiti broj dokumenata kojima je pristup ograničen, prenose evropski mediji.

    Takođe će omogućiti pristup svim zastupnicima u parlamentu "prostoriju za čitanje" dokumenata kojima je pristup ograničen. Na taj način EK će "jasno pokazati o čemu je u tim pregovorima reč i demistifikovati ih", istakla je evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstroem.

    Javnosti neće biti dostupni najosjetljiviji dokumenti, uključujući ponude EU koje se odnose na carine, usluge, investicije i nabavke.

    Osmi krug pregovora o Partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP) održaće se početkom februara u Briselu. Odluka je doneta u sklopu šire incijative Evropske komisije za povećanje transparentnosti u EU.

    S tim u vezi, od početka decembra komesari i viši zvaničnici EK moraće da objave na internet stranici Komisije sve kontakte i sastanke koje su imali s lobistima i predstavnicima zainteresovanih strana u pojedinim pitanjima.

    Malmstroem je, takođe, obećala da će predložiti obavezan registar za lobiste koji rade u tri evropske institucije, prenosi EUobserver.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE