Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Budžet štednji uskoro u parlamentu`

    Premijer Aleksandar Vučić rekao je da će se predlog budžeta za 2015. naći u Skupštini do 10. decembra, a da će njime biti predviđene značajne uštede, ali ne i smanjenje socijalnih davanja, niti nova smanjenja u zdravstvu i prosveti.

    Premijer je rekao da će pojedina ministarstva, kao što su resori odbrane, poljoprivrede, unutrašnjih poslova, saobraćaja, rada, imati veoma značajna smanjenja troškova od devet do 20 odsto, što će značajno smanjiti deficit.

    Vučić je naveo da neće biti smanjenja socijalnih davanja, kao ni dodatnih smanjenja u prosveti i zdravstvu, navodeći da, na primer, Ministarstvo kulture ne može imati smanjeni budžet zbog svojih obaveza prema RTS i RTV.

    Posle uručivanja priznanja Japanskog društva u Srbiji za pokretanje sveukupnih društvenih reformi, Vučić je rekao da će budžet za 2015. morati da postavi temelj za suštinske reforme kako bi u 2016. Srbija imala bolje rezultate.

    Vučić je najavio da će u četvrtal održati još jedan sastanak sa ministrima i direktorima javnih preduzeća, na kome će se razgovarati o rashodnoj strani budžeta i mogućim uštedama. Tom sastanku će prisustvovati i predstavnik MMF za Srbiju Kim Daehang.

    Vučić je rekao i da će se u budžetu ići sa "nešto potcenjenim prihodima", navodeći da je siguran da će Srbija, i uz sve probleme koji nas prate, imati uspešnu 2015. godinu.

    Navodeći da će se predlog budžeta za 2015. u Skupštini Srbije naći do 10. decembra, Vučić je rekao da se sada prvi put kasni jer je napravljen aranžman sa MMF i da više nema "igre oko budžeta i pisanja svega što nekome padne na pamet".

    "Buđenje" industrije u 2015.

    Prema njegovim rečima, neće se štedeti ni na velikim projektima, između ostalog, tako što će se praviti javno-privatna parternstva i koncesije. "Gledamo da ne opterećujemo javni dug i to će biti suština ponašanja u 2015", rekao je Vučić.

    Vučić je naglasio da najkasnije do 10. januara očekuje rešenje za Železaru i da tada oni koji pobede na tenderu – uđu u fabriku. On do tada očekuje i rešenje za hemijsku industriju, ubrzo i za FAP, kao i za Prvu petoletku. "Ugašenu industriju ćemo u 2015. podići na noge", rekao je Vučić.

    Prema njegovim rečima, mora se rešiti problem nenaplativih potraživanja od strane banaka, jer se ne može krenuti u veliki rast ako banke ne budu davale više novca građanima i firmama. "Zato su ovi predmeti koje smo rešavali prethodnih dana i neki koje ćemo rešavati toliko važni", rekao je Vučić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE