Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Hleb neće poskupeti`

    Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da država neće dozvoliti da poskupi hleb "Sava", koji košta 46 dinara, povodom upozorenja Unije pekara Srbije.

    Naime, Unija pekara je upozorila da bi zbog rasta cene pšenice u narednim danima hleb "Sava" mogao da poskupi na 49 dinara, na šta je Lajić odgovorio da za to ne postoji ekonomsko opravdanje.

    Vlada Srbije će uredbu, kojom je cena hleba "Sava" ograničena na 46 dinara, krajem januara, kad joj ističe rok, produžiti na još šest meseci, najavio je Ljajić u izjavi agenciji Beta.

    On je dodao da je cena pšenice u Srbiji neopravdano visoka, jer je dobar ovogodišnji rod te žitarice. Kako je rekao, u Srbiji je poslednjih dana cena pšenice na Produktnoj berzi povećana na oko 23 dinara zbog toga što su veliki mlinari napravili zalihe i diktiraju cenu te berzanske robe.

    Istovremeno je, kako je dodao, cena pšenice na berzi u Budimpešti, izraženo u domaćoj valuti, 19,57 dinara, u Čikagu 19,58 dinara, a u Parizu 21,76 dinara.

    U slučaju da pšenice ne pojeftini, ili čak poskupi, što bi uticalo na cenu hleba, Vlada Srbije, po rečima LJajića ima dve mogućnosti, da iz robnih rezervi proda pšenicu na berzi ili da ukine carine na uvoz pšenice, kako bi stabilizovala tržište.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE