Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    STO dogovorio primenu pakta iz Balija

    Članice Svetske trgovinske organizacije (STO) postigle su u Ženevi sporazum o implementaciji globalnog trgovinskog pakta dogovorenog u decembru prošle godine na Baliju, izjavio je portparol organizacije.

    Reč je o Sporazumu o prvoj globalnoj trgovinskoj reformi u 19-godišnjoj istoriji STO, prenosi France presse. STO je usvojio Sporazum o smanjenju trgovinskih barijera (TFA), koji ima za cilj usklađivanje globalnih carinskih procedura, kao i još jedan sporazum o upravljanju svetskim zalihama hrane.

    Ta dva sporazuma dogovorena su krajem prošle godine na Baliju, ali nisu stupili na snagu jer je u julu Indija odbila da podrži pakt ukoliko se iz njega ne isključi stavka koja podrazumeva kaznene mere za kršenje propisa o zalihama hrane.

    Indija i njeni istomišljenici iz zemalja u razvoju navode da su zalihe hrane neophodne da bi siromašni poljoprivrednici i kupci njihovih proizvoda opstali u surovom svetu biznisa. Gomilanje zaliha i subvencije za siromašne, međutim, prema postojećim propisima STO narušavaju trgovanje.

    "TFA ima potencijal da iz osnove reformiše globalnu carinsku praksu i postepeno smanji troškove i vreme potrebno da roba pređe granice."

    Ovo je primer kako uklanjanje barijera u trgovini može pružiti nove šanse kako za razvijene, tako i za zemlje u razvoju, a predstavlja posebnu pobedu za mala i srednja preduzeća u svim zemljama", rekao je američki predstavnik u STO Michael Froman.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE