Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mihajlović:U decembru zakon o planiranju i izgradnji

    Nov zakon o planiranju i izgradnji koji će omogućiti izdavanje građevinskih dozvola u roku od 28 dana, tokom decembra biće usvojen u Skupštini Srbije rekla je danas ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović.

    Dodala je da je ministarstvo pripremilo i sva podzakonska akta, tako da će zakon o planiranju i izgradnji stupiti na snagu odmah, prvog dana donošenja.

    "Do kraja januara 2015. godine, očekujem da će zaposleni u lokalnim samupravama već moći da kažu – da, mi možemo da izdamo dozvolu o roku od 28 dana", rekla je Mihajlović za televiziju Pink.

    Ona je naglasila da se do sada za građevinsku dozvolu čekalo od 200 do 700 dana, a u Beogradu 316 dana.

    Prema njenim rečima, građevinska dozvola će od sada moći da se izda u tako kratkom roku zato što će potencijalni investitor za sve što mu treba dolaziti na jedan šalter koji će se nalaziti u zgradama opština lokalnih samouprava.

    Mihalović je kazala da će investitor, bilo da je u pitanju fizičko lice ili velika nacionalna kompanija, doći na šalter da preda idejni projekat, a da će sve ostalo uraditi zaposleni u lokalnoj samupravi.

    "Lokalna samouprava sada po službenoj dužnosti počinje da prikuplja sva ona dokumenta, koja je do sada prikupljao investitor, a bilo je potrebno oko 30 dokumenata za koja se išlo od šaltera do šaltera", navela je ona.

    Nakon što dobije sva dokumenta, investitor predaje glavni projekat, a u roku od pet dana od tada, dobija i građevinsku dozvolu.

    "Kada zakon počne da se primnjuje ne bi trebalo da bude ni jedan bespravno izgrađen objekat… i sigurna sam da će smanjiti i korupciju", ocenila je ona.

    Mihajlović je izrazila očekivanje i da će zakon ojačati i unaprediti građevinsku industriju koja sada u bruto društvenom prizovdu učestvuje sa četiri odsto, a ona očekuje da će 2017.godine dostići nivo od osam odsto.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE