Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU `zna` pravi razlog obustave Južnog toka

    U Evropskoj uniji smatraju da je pravi razlog za odustajane Rusije od međunarodnog gasovoda Južni tok ekonomska neosnovanost tog projekta zbog pada cena goriva.

    Kako je rekao neimenovani izvor u EU ruske agencije Interfaks, Rusija taj istinski razlog pokšava da maskira izjavama o tome da Južni tok obustavlja zbog stava Bugarske.

    Ruski predsednik Vladimir Putin i čelnik državne gasne kompanije Gazprom Alexey Miller u ponedeljak su saopštili da Rusija obustavlja projekat gasovoda koji je trebalo da ruski gas preko Crnog mora dovede do južne Evrope.

    >>>>Južni tok je `mrtav`

    "Izgradnja Južnog toka košta ogromne pare. U uslovima kada cene nafte i gasa padaju, izgradnja Južnog toka postaje ekonomski neisplativa", rekao je izvor Interfakasa u EU.

    Prema njegovim rečima, Južni tok bi mnogo koštao Gazprom kojem je sada "zgodno da optuži malu Bugarsku i grdi je zbog propadanja projekta".

    Taj izvor je rekao da EU nikada nije govorila da joj se projekat Južni tok ne dopada. "Mi smo samo govorili da ako kompanije hoće da se bavi biznisom u EU, moraju da poštuju propise EU, odnosno Treći paket energetskog sporazuma."

    Potpredsednica Evropske komisije Kristalina Georgieva izjavila je da odustajanje Rusije od projekta gasovoda Južni tok potvrđuje neophodnost da EU diverzifikuje svoje izvore snabdevanja.

    "Odluka Rusije da obustavi Južni tok i način na koji je to odlučila, potvrđuje koliko je diverzifikacija izvora snabdevanja važna za Evropu", rekla je novinarima Georgieva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE