Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusi i Turci grade podvodni gasovod

    Ruski Gazprom i turska naftno-gasna korporacija Botas potpisali su u Ankari sporazum o izgradnji podmorskog gasovoda po dnu Crnog mora do Turske, kapaciteta 63 milijarde kubika, saopštila je ruska kompanija.

    Memorandum orazumevanju su u ponedeljak potpisali predsednik Upravnog odbora Gazproma Alexey Miller i predsednik borda direktora Botasa Mehmet Konuk, u prisustvu predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Taipa Erdogana.

    Novi gasovod će biti kapaciteta 63 milijarde kubika, a 14 milijardi kubika će biti namenjeno turskim potrošačima, dok će skoro 50 milijardi kubika biti transportovano do granice između Turske i Grčke, gde će biti organizovana isporuka, navodi se u saopštenju.

    Kompresorska stanica "Ruskaja", koja se gradi u regionu Krasnodarska, biće početna tačka ovog gasovoda. Turska je trenutno drugo po veličini tržište prodaje za Gazprom, odmah iza Nemačke. Gazprom je 2013. godine Turskoj isporučio 26,7 milijardi kubika prirodnog gasa.

    Turska dobija prirodni gas preko Plavog toka i transbalkanskih gasovoda. Plavi tok, koji se proteže po dnu Crnog mora, od 2003. godine obezbeđuje direktnu godišnju isporuku oko 16 milijardi kubika ruskog gasa do turskih potrošača.

    Više od 110 milijardi kubika je isporučeno preko ovog gasovoda otkad je pušten u rad. Saradnja Rusije i Turske u gasnom sektoru je počela 1984. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE