Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija već traži alternativni gas

    Srbija nema mogućnost da dovede u pitanje preostala dva projekta iz energetskog sporazuma sa Rusijom zbog odustajanja od Južnog toka, izjavio je ministar energetike Aleksandar Antić i dodao da Srbija ima planove za alernativno snabdevanje gasom.

    Antić je za B92 rekao da je naftno-gasni sporazum sa Rusijom potpisan u januaru 2008, a u septembru ratifikovan u Skupštini Srbije i u sebi ne sadrži bilo kakvu odrednicu kojim se projekti dovode u vezu.

    Taj sporazum je pored izgradnje deonice gasovoda Južni tok u Srbiji, obuhvatio i prodaju Naftne industrije Srbije ruskom Gazpromneftu i izgradnju podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru tako da Gazprom dobije 51 odsto vlasništva.

    "Ne postoji direktna, eksplicitna veza, ni bilo kakav ugovorni element kojim mi to možemo da dovedemo u pitanje", rekao je srpski ministar energetike, dodajući da do sada nije bilo zvanične komunikacije između Rusije i Srbije oko otkazivanja projekta gasovoda.

    "Bilo kakva najava da se dovodi u pitanje projekat Južni tok nije dobra vest za Srbiju. To je loša vest i za građane Srbije. Srbija je od 2008. uložila mnogo energije i mnogo nade u taj projekat i učinila sve da bi se Južni tok realizovao", rekao je Antić.

    On je ocenio i da predsednik Rusije Vladimir Putin u Turskoj nije rekao ništa različito od odnoga što je rekao polovinom novembra u Srbiji, a to je da će budućnost Južnog toka zavisiti od dogovora sa EU.

    "Dajte da dozvolimo danima i nedeljama pred nama da pokažu kakva će definitivno biti sudbina Južnog toka", rekao je Antić i dodao da Srbija ima planove i za alternativne pravce snabdevanja gasom, a to je da se kroz dvosmerne gasovode (interkonekcije) sa okolnim državama obezbedi diversifikacija pravaca i izvora snabdevanja.

    "Prioritet i ono što je budžetu za 2015. godinu je nastavak izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom", rekao je on i dodao da se interkonekcijama otvara mogućnost za snabdevanje gasom iz Azerbejdžana ili da se Srbija nakači na neki veći gasovod.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE